www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä  Vieraskirja

Ypö-Viis -etusivu

Ypö-Viis

Jukka Junttila, Rare 1/91

Ypö-Viis ja kuus urotekoa

Tuskinpa tiesivät pojat kesällä 1977 tulevansa tekemään Suomi-punkin historiaa, kun perustivat Ypö-Viiden. Nämä viisi (tästä siis nimi VIIS) poikaa olivat: Miika Söderholm (baso ja laulu), Mikko Holmström (kitara), Rabbe Johansson (rummut & taustalaulu), sekä Mikkola (urut) ja Forsberg (kitara).

Alun musiikillisesta tyylistä Miika kertoilee: "Me yritettiin soittaa jotain progea. Covereita oli paljon: Eric Claptonia, Beatlesiä, jopa Santanaa." Aikanaan todettiin, ettei homma toimi, miehistöstä tiputettiin Mikkola ja Forsberg pois, ja loput Ypöt aloittivat ypömäiset urotekonsa.

 

Uroteko 1:

Ensimmäinen punk -omakustanne

Marraskuussa 1978 Karhulan koulun kellarissa äänitettiin 30 minuuttia reippaita ralleja: Fantom kuolematon, Flipperin orja, Elä nyt, Lauantai-illan tyhjää, Tupakointi kielletty, Naamarit, Kurre orava, Thermos-humppa ja tietenkin Energia on A ja O sekä Clashin London's Burning suomeksi, Kotka palaa. Nämä kaksi viimeistä päätettiin julkaista omakustanteena. päätöstä Miika perustelee seuraavasti:

"Ei me päästy mihinkään levy-yhtiöön - oltiin me kai jonnekin yritetty, muttei hirveen innokkaasti. ajateltiin vaan, että sehän on hirveen helppoo tehdä levy. Ihmeteltiin miksi bändit niin hirveesti yrittää päästä jollekin levy-yhtiölle. Meille oli vain tärkeetä saada levy aikaiseksi."

Yksipuolinen single ilmestyi loppuvuodesta 1978. Ensimmäinen painos oli 200 kappaletta mustalla vinyylillä ja toinen 300 kappaletta vihreällä. Vaikka soitto onkin - tai juuri sen takia - ihastuttavan huojuvaa ja sanoitukset loistavan itseironisia ("Kriitikot meitä pilkkaa ja pilkka osuu meidän omaan nilkkaan") niin kyseessä on KLASSIKKO!

Omakustanne sai ansaittua huomiota osakseen, keikkoja alkoi kertyä ja bändin maine railakkaana lavabändinä levitä. Alun keikkoja Miika muistelee: "Meidän alkuperäinen tavoite oli tulla Kotkan suosituimmaksi bändiksi, mikä sitten onnistuikin aika helposti. Me oltiin niin innostuneita. Kymenlaaksossa, Kotkan ja Haminan seudulla oli tosi huimia keikkoja, saattoi olla, että keikan lopulla lavalla oli enemmän väkeä kuin salissa!"

 

Uroteko 2:

Ensimmäinen punk-levymerkki

"Perustimme uuden levy-yhtiön, koska haluamme pelastaa Suomen kansan tulevaisuuden. Sen nimi on Karva-levyt. Artistimme ovat siis karvan verran muita parempi."

Näin tiedotti yhtye levymerkkinsä perustamisesta.

Miika Karvalevyjen perustamisesta: "Karvalevyt oli kai yhteinen idea, mutta Mikko ja minä siinä oltiin puuhamiehinä. Saatiin paljon demojakin niinä aikoina; Pupukuusikko otettiin juuri hienon demon takia. Tommy & the Teenagers otettiin, kun nähtiin niiltä hyvä keikka ja ajateltiin, että tehdään tällainen yllättävä veto - silloin kun nää punkkien ja diinareitten välit ooli aika kireet. Ajateltiin, että voitais niitäkin välejä vähän parantaa. aikanaan Karvalevyt sitten loppui siihen kun Mikko muutti Tampereelle, tuli opiskeluja ja muita paineita."

Karvalevyt toimi aktiivisesti noin vuoden verran ja julkaisi 5 singleä, sekä upean Ypö-Viis live LP:n, josta P.P. Kallio Hilseen arvostelussa totesi: "Karhulan poikii live on tällä hetkellä maailman paras liveälpee ja varmaankin yks parhaista vielä kymmenenkin vuoden päästä. Siltä musta tuntuu."

 

Uroteko 3:

Hilsettä ja itsensä myymistä

Miehistöä täydennettiin: Jari Räsänen (ei sukua tämän lehden kauniille ja sulavakäytöksiselle päätoimittajalle) tuli bassoon ja Miika siirtyi laulamaan. Ypöt olivat nähneet Jarin esittämässä akustisesti Pekka Strikkisen kanssa Peitsamon biisejä ja olivat tulleet siihen tulokseen, että noitten täytyy olla hyviä.

Myöhemmin Räsäseltä kysyttiin osaako se soittaa bassoa ja kun vastaus oli joo, niin homma oli selvä. Sitten tuli legendaarisen Hilse-LP:n äänitykset, joista Miika kertoilee: "Kaikilla bändeillä oli tunti aikaa äänittää biisi nauhalle. oli tosi kiire. ainoo mitä siitä muistan on se, että Vandaalit äänitti oman biisinsä meitä ennen ja Mikrovoxissa kun katto oli tosi matalalla ja siiihen oli liimattu munakennoja, niin Häkli, joka on aika pitkä ja jolla oli pystytukka, niin kun se käveli siellä niin sen tukka suhisi niihin munakennoihin."

"Oltiin me joskus Pokolle yritetty, mutta sieltä oli tullut kieltävä vastaus. sitten Tampereen Tekulla keikalla - oisko se ollut Hilse-konsertti - nähtiin Epe yleisön joukossa. Haukuttiin sitä sitten koko setin ajan sieltä lavalta, niin että sen korvat punotti. Keikan jälkeen Epe tuli kysyyn tultaiskos me Pokolle.", muistelee Miika ja jatkaa ekan Poko-sinkun sanoituksista: "Kyllä sitä jouduttiin niin kuin ylpeyttä nielemään ja siksi se Me myytiin itsemme tehtiin.

 

Uroteko 4:

Ypöjen tarinan loppu

24.-26.11.1979 bändi kokoontui MSL studioon äänittämään LP:tä Halpaa lystiä. Ainakin minusta levy ei ole mitenkään ihmeellinen. sinkkubiisi Kuvien kauniit naiset jatkoi edelleen listavien seiskatuumaisten sarjaa, mutta kokonaisuutena LP oli liikaa poppia.

Miika toteaa LP:stä : "Siinä itsekritiikki petti pahasti. Me oltiin edellisenä syksynä tehty se live-LP ja lähdettiin liian nopeasti tekeen tätä studiolevyä. Tartti sitten liian kiireesti tehdä uusia biisejä, se oli eka moka. Toka moka oli se, että haluttiin itse tuottaa levy, vaikkei tiedetty siitä hommasta juuri mitään. Levylle tuli kauheen ohuet soundit. kolmas moka oli itse tekemät hirveet kannet. Jotain itsetuhoisaa siinä hommassa oli, eikä kukaan tiennyt missä mennään. Näin jälkeenpäin vois sanoa, että olisin tyytyväisempi jos sitä levyä ei vielä silloin olisi tehty, mutta nuorilla pojilla oli silloin kiire."

Huimien pikkulevyjen ketju jatkui vielä Hyvästi masentavalla maanantailla, mutta sitten bändi alkoi rakoilla. Mikko joutui jättämään bändin muuttaessaan Tampereelle; tai niin kuin hän itse asian ilmaisee: "Silloin ei vielä oltu keksitty sellaisia langattomia piuhoja, joilla olisin voinut treenit muuton jälkeen". Jari oli armeijassa ja häntä bassossa tuurasi ja häntä bassossa tuurasi Pekka Stirkkinen.

Lopullinen niitti bändin uralle oli Lapin kiertue, jonka Miika teki Pekan kanssa kaksin, kun Raben vanhemmat eivät päästäneet poikaa mukaan yo-kirjoitusten takia. bändi esiintyi pohjoisessa lainarumpalin kanssa.

Miika naulaa tilanteen:

"Kyllä se alkoi vähän vituttaan kun olin viikon tapellut Raben vanhempien kanssa, eikä se silti päässyt lähteen. Mentiin sitten sinne Lappiin vielä SE-yhtyeen bussilla, vaikka ihan yhtä hyvin ois Pekan kanssa voitu mennä vaikka mopolla. Meillä oli jotain yhteisiä keikkoja Loose Prickin kanssa ja niitten rumpalia sitten lainattiin niille keikoille. Ei ne keikat kuitenkaan hirveen huonosti menneet, oikeestaan ne meni yllättävän hyvin, mutta kai se oli sitä, että kun ei ollut enää mitään menetettävää."

"Rabbe rupesi hyytyyn muutenkin, kun vanhemmat rupes kieltään. Yritettiin jatkaa vielä uudella rumpalilla, mutta sitten Jarikin sanoi itsensä irti. Kyllä olin sillai aika katkera, kun jätkät katos ympäriltä."

 

 

Uroteko 5:

Luonteri Surf kokoaa Energia on A & O -LP:n

Ypöt näyttivät jo unohtuneen suurelta yleisöltä, mutta diggaripiiri muisti heidät. Singlet hävisivät divareistakin ja lopulta niiden metsästykseen kyllästyneet Ypö-fanit Luonteri Surf yhtyeestä päättivät julkaista ne LP:llä, jotta saisivat biisit omiin levyhyllyihinsä.

Suunnitelma toimi ja sinkkubiisien lisäksi LP:lle saatiin Hilse-kokoelman Pelkään pimeää, sekä kolme ennen julkaisematonta raitaa, joista Miika toteaa: "Ne kaksi studiobiisiä oli tarkoitettu Karvalevyjen kokoelmalle, kun Karvalevyt oli tarkoitus herättää henkiin. Samalla äänitettiin kaksi raitaa Dynamolta ja Pupukuusikolta. Dynamon nauhat myytiin velkojen peittämiseksi Epelle (niistä tuli Haminan kaupunki-single) ja Pupukuusikon nauhat Atelle, joka ei niitä siinä muodossa kuitenkaan käyttänyt". Energia on A & O:n ilmestymisen kunniaksi tehtiin kolme keikkaa kokoonpanolla Luonterit & Miika & Mikko. Tämä miehitys soitteli näillä keikoilla vanhoja Ypöt-biisejä.

 

Uroteko 6:

Mari palaa kehiin

Vaikka Ypöjen jälkeen miehet - niin miehistyähän pojat jo olivat ehtineet - olivat pitkään hiljaa, niin liekki ei ollut vielä ehtinyt kokonaan hiipua. Parhaiten Ypöjen perintöä vaalivat nykyään Miika ja Mikko Pojat -yhtyeessään. Jari Räsänen ja Pekka Stirkkinen soittavat Avo Heyskasessa. Rabbe soittelee harrastukseksi "kai jotain heavyä", ja on ammatiltaan poliisi. Rabesta syntyneeseen visioon kai voi tämän jutun päättää. Poliisina mies, joka aikoinaan oli laulamassa:

"Kyllä kaupunki nuoria muistaa, panee poliiseja meitä valvomaan"

(Ypö-viis: Kaupunki muistaa nuoria)

 

Kävijälaskuri