www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä  Vieraskirja

Ypö-Viis -etusivu

Ypö-Viis

Ramopunk-uutiset 14.11.-8.12.05:

Ypö-Viis: 

Karhulan Poikii live uusintajulkaisu

Woimasointu teki todellisen kulttuurityön julkaistessaan legendaarisen punk-klassikon Ypö-Viis: Karhulan Poikii live uusintana CD:llä. Ypö-faneja lellitään alkuperäisen live-levyn lisäksi myös tusinalla bonus-biisejä. Hienoa on myös se, että  kansiin on koottu mukavasti tietoa Ypö-Viidestä. Suomi-punkin pioneeribändiä on kohdeltu asianmukaisen arvokkaasti. Ei voi kun hymyillä tyytyväisenä.

Levyltä löytyy alkuperäisen LP:n lisäksi 12 biisiä, joista 10 aikaisemmin julkaisemattomia. ”Saatiin Clash-coveriin käännösluvat,” hehkuttaa Woimasoinnun Hannu, ”ja erityisen hienoa oli aiemmin julkaisemattoman studiobiisin Topi tahtoo tähdeksi löytyminen Miikan arkistoista.

Levyn oheen on pakattu kunnon paketti asiaa Ypö-Viidestä: Miikan arkistoista  kuvia ja lehtileikkeittä vuosien takaa, Luonteri-Martin kolumni "Tää on oikeeta musiikkii, bändin historiikki ja diskografia.

"Mää olen kovasti ylpeä tästä paketista. Tästä on aika vaikea  pistää paremmaksi."

-Hannu-

”Henkilökohtaisesti ärsytti aikoinaan suuresti Pokon kokoelma, jossa ei ollut mitään infoa bändistä biisilistan lisäksi ja kyseessä oli kumminkin bändin melkein koko ura samassa paketissa.

Piti siis vähän enempi panostaa myös kansiin,” perustelee Hannu levyn oheen tehtyä kahdeksan sivuista bookletia. Diskografia tuntui miellyttävän Hannua kaikkein eniten. ”Täähän oli pakko laittaa, että saa käsittämättömän hienon Karva-levyt, Poko ja Ayshire-levyt  -sarjan perään Woimasoinnun!”

Levyn kannen on tehnyt Iskuryhmän Tuuska. ”Tuuska väsäsi taas erittäin laadukasta jälkeä epämääräisistä  ohjeista,” kehaisee Hannu pari muutakin levyn kantta Woimasoinnulle tehnyttä Tuuskaa.

Alkuperäisen Karhulan poikii -liven julkaistiin 1979 

Alkuperäisen Karhulan poikii -liven julkaisi marraskuussa 1979 Karva-levyt, joka oli Ypö-Viiden oma ja Suomen ensimmäinen tee-se-itse -levymerkki. 

Levy äänitettiin Afrodite diskossa Karhulassa 5.10.1979 kaksiraitanauhurilla. Reipasta menoa punkkeikalla kuvastaa alkuperäisen levyn takakannessa oleva kiitos "sille älypäälle, joka Twist and Shoutissa käänsi Mikon kitaravahvistimen äänen pois".

Levyllä soittivat: Miika Söderholm (laulu, kitara), Mikko Holmström (kitara, laulu), Jari Räsänen (basso, laulu) ja Rabbe Johansson (rummut, laulu).

Poko julkaisi joitakin levyn kappaleita uudelleen Karhulan poikii, koko stoori-kokoelmalla vuonna 2002, mutta nyt tämä vinyyliharvinaisuus julkaistaan ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan cd:nä.

-M!ka-

Sue: "Lisää tällaisia julkaisuja"

Woimasoinnun Ypö-Viis -levylle lähes täydet pinnat Suessa

Suessa Aku-Tuomas Mattila arvioi Woimasoinnun 14.12. julkaistavan Ypö-Viis -uusintapainos Karhulan poikii live -levyn. "Lisää tällaisia julkaisuja," toteaa Mattila ja antaa Ypöille peräti yhdeksän pistettä kymmenestä. (Ramopunk-uutiset 8.12.05)

Ramopunk-uutiset 30.1.06:

Soundin sivuilta pois jäänyt levyarvio

Ypö Viis: Karhulan poikii live

Woimasointu

Ypöjen omalla Karva-merkillä julkaistu rupinen keikkatallenne on erittäin todistusvoimainen dokumentti suomirockin historiallisesta ajankohdasta (1979), asenteesta ja alkuvoimasta, joka runnoo lauluista läpi teknisistä rajoituksista piittaamatta. Karhulan koulun kellarista oli edellisenä vuonna jo kajahtanut korviin tee se itse -punkin lyömätön avainteos Energia on A ja O sekä perään aitoon studioon viety Mari pogoaa. Miten käy punkin, kauhisteli Komposti-lehti moista kehitystä jo ennen kuin bändi meni ja "myi itsensä" Pokolle.

Sitä ennen repäistiin Afrodite-diskon lavalla vielä kaksiraitamankalle aito ja oikea livelevy, joka on juuri niin naiivi, karhea, energinen, hittipitoinen ja soundeiltaan särkyvä kuin vain Ypö-Viis saattoi suloisimmillaan olla. I-klubin 90-lukuiset liveäänitteet hyökkäävät bonuksilta tanakammalla voltsalla, mutta balanssi säilyy, kun lopussa on myös setti varhaisimpia demoja vuosilta 1978-1980. Niistä erityisesti Clash-laina Nyt mua kyllästyttää USA on edelleen viiltävän ajankohtainen.

Asko Alanen
****

 

Jari-Pekka Laitio-Ramonen levyarvostelu:

YPÖ-VIIS: Karhulan Poikii Live + bonukset –CD (Woimasointu)

(Julkaistu Toinen vaihtoehto -lehdessä)

Woimasointu-levy-yhtiö on taas tehnyt kulttuuriteon. Ypö-Viittä on tällä kokoelmalla 27 biisin verran, tuttujen veisujen ohella on sekä aiemmin julkaisematonta materiaalia että ensimmäistä kertaa CD-julkaisulle siirrettyjä kappaleita. 1978 Ypö-Viis päätti julkaista matskuaan itse ja niin tuolloin Suomen ensimmäinen omakustannepunklevy (single) näki päivänvalon. Seuraavana vuonna Suomi sai Ypöjen myötä ekan DIY-lafkan – Karva-levyt. CD:n runkona on 15 kappaleen Karhulan poikii live -LP, josta on aiemmin CD-muodossa julkaistu vain seitsemän biisiä. Samalta keikalta on tällä lisäksi muissa yhteyksissä jo aiemmin julkaistut veisut Mikkitelineestä on puolet minun ja Ramones & Stravinsky, jossa on mukana Kollaa Kestää –herra Jyrki Siukonen. Ramones & Stravinsky vedetään tiukalla poljennolla. Keikan biisien soitto ja laulu eivät ole hifistelijöiden ja punkpoliisien mieleen. Kokonaisuus on kömpelöhköä ja monin paikoin aikamoista hässäköintiä spontaanein, riemukkain välihuudoin, pääosin hyvillä tavoilla kuitenkin. Energia on A ja O kuitenkin, ja sitä riittää. Energia on A ja O oli myös Ypöjen debyyttisinglen A-puoli. B-puoli Kotka palaa on toki myös tällä livenä, se on London’s Burning -käännös (Clash) bändin kotipaikan mukaan. Live on riemukas ja ihailtavalla tavalla spontaani. Samanlaiseen spontaaniuteen ei nykypäivänä törmää kuin äärimmäisen harvoin. Livebiiseistä yhdentoista kesto on alle kaksi minuuttia, pisinkin vain 2.29. Mukana on joitain biisejä, joissa ei ole paljoakaan ideaa. Esimerkiksi Harjoitus tekee metsurin on sellainen, siinä lauletaan karrikoiden: ”Huomasimme harjoituskämpälle, ettei kannata harjoitella, sillä harjoitus tekee metsurin.” Levyllä hoilataan muutenkin monissa paikoissa puolihuumorilla, mutta välillä vakavoidutaankin, kuten Kaupunki muistaa nuoria on sellainen. Siinä mm. Pojistakin tuttu laulaja-kitaristi Miika Söderholm laittaa ääneensä tiukkuutta. Seuraavaksi vuorossa on viisi liveä vuoden 1994 paluukeikalta. Äänenlaatu on OK. Soitto on odotetusti selkeästi tanakampaa, hallitumpaa ja eteenpäin kulkevampaa. Ekana on Me myytiin itsemme. Noiden versioiden mukana on jo helpompi laulaa, kuten Rakkauskirjeet tempaa takuuvarmasti messiin. Lopuksi on sokerina pohjalla viisi ennenjulkaisematonta rallia. Ypö-Viiden neljän demobiisin (vuodelta 1978) putki alkaa tsipaleella Nyt mua kyllästyttää USA. Varmaankin on eka Suomessa julkaistu USA-kriittinen veisu, sanoissa jenkkien sotavarustelusta ja yleensä yhteiskunnasta yms. Hilpeyden ja kritiikin ristisiitosta edustaa Tupakointi kielletty, siinä esim. yliholhouksesta ja kielloista, kun ei uuden tupakkalain myötä linkkojen takapenkeillä saanut enää polttaa, sekä Aku Ankan housuttomuudesta. Viimeisenä on unohduksiin pitkiksi ajoiksi jäänyt letkeärytminen Topi tahtoo tähdeksi -kappale vuodelta 1980. Se on selkeästi Clash-vaikutteinen.

Jari-Pekka Laitio-Ramone

 

Mervi Vuorela Rumba 2/2006:

Iloluontoisten pogopunkkarien klassinen live-lp cd-muodossa

Karhulan poikii live
Woimasointu
***

Niin koti-kuin ulkomaistenkin livelevyjen funktio on usein joko pönkittää elähtäneiden artistien statusta ja toimeentuloa, viimeistellä levy-yhtiön kanssa solmittu julkaisusopimus tai kompensoida tyrehtyneen sävelkynän aiheuttama materiaalipula. Kotkan punk- ja omakustannepioneeri Ypö-Viis päätyi livelevynsä toteuttamiseen ylikalliin studioajan pakottamana. Tuloksena syntyi yksi railakkaimmista, intensiivisimmistä ja elämänmakuisimmista debyyttialbumeista!

Alun perin vuonna 1979 julkaistu Karhulan poikii live äänitettiin Karhulan Afrodite-discossa 5.10.1979. Vaikka pieni tila, tungoksessa mölyävä yleisö ja kitaravahvistimen nuppeja vääntelevä älypää äänenlaatua heikensivätkin, osoitti Ypö-Viis punkin iloluontoisen voiman piilevän kaukana perfektionistisesta suorittamisesta ja vakavasta shoegazingista. Jo avausbiisi Energia on A ja O:n jälkeen on selvää, mikä bändin riehakkaassa ramopunkissa oikein kiehtoo: "Me soitetaan energisesti/eikä kuulijaystävällisesti/Energia on a ja o/meil ei oo soittotaitoo". Nuorten Ypöjen naiiviin sympaattisuuteen nivoutuva itseironia ja huumori, tarttuvat sävellykset sekä soittamisesta huokuva vimmainen ilo kietoutuivat yhteen tavalla, jonka vain livelevy kykeni sopivalla arvokkuudella esittämään.

Alkuperäisen liven lisäksi levyltä löytyy ennen julkaisemattomia demoja, I-klubilla äänitetyn comeback-keikan livemateriaalia ja muuta ekstraa.

Mervi Vuorela

 

Kävijälaskuri