www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä  Vieraskirja

Ypö-Viis -etusivu

Ypö-Viis

 

Share |

Miika Söderholm Ypö-Viiden keikalla Vaasassa 2012.

Ypö-Viis ja uusi single vuosimallia 2013:

Haastattelussa Miika Söderholm

(Julkaistu 27.6.2013)

Ypö-Viis rikkoi 33 kestäneen studiohiljaisuuden ja kävi toukokuussa äänittämässä pari biisiä, jotka julkaistaan singlenä elokuun lopussa. Sen verran harvinainen tapahtuma on kyseessä, että Miikalle piti esittää jokunen kysymys asiaan liittyen.

Onko julkaisijana Torpedo-tuotanto? Ette saman tien Karva-levyjä herättäneet henkiin?

- On Torpedo. Ajattelin kyllä tuota Karva-levyjä, jos sitä käyttäisi alamerkkinä, mutta sitten päädyin kuitenkin tuohon yksinkertaisuuden vuoksi. Ei sillä olisi kuitenkaan ollut muuta kuin kuriositeettiarvoa asiaan vihkiytyneille. Ehkä?

Jonkinlaista kuriositeettiarvoa sillä varmaan olisi ollut. 

- Juu, mutta Torpedo elää ja hengittää tässä ajassa!

Formaattina on ainoastaan 7” vinyyli. Tähän taisitte päätyä siksi että Ypöjen muukin tuotanto on julkaistu vinyylillä, jos nyt myöhemmin tehdyt kokoelman unohdetaan?

- Juu, aateltiin että vinyyli voisi olla siististi cool! Vaikka se on kyllä kalliimpi teettää. Ehkä se tulee vähän myöhemmin verkosta ladattavaksi myös.

Kannet tulee tekemään Poikien rumpali Kaide, joka on kunnostautunut kansien teossa aikaisemminkin. Onko kannesta visiota? Haetteko kansiin 70-80-lukujen taitteen levynkansien tunnelmia?

- On siitä visio ja lay-out. Etukansi tulee olemaan puoliksi musta, puoliksi valkoinen ja punainen Ypö-Viis -logo. Yksinkertainen ja tyylikäs. 

Takakanteen tekstiä ja se Karjala-pullosta tyylitelty kyynärpäät yhdessä ja kitarankaulat logo. Ne on muuten molemmat Mikon suunnittelemia.

Milloin bändi kävi studiossa? Ja varmaankin torpedo-tuotannon studiossa?

-Juu, omassa studiossa tehtiin 15. ja 16 toukokuuta, mä äänitin ja miksasin ja masteroinnin teki Tuomo Valtonen.

Mites, haitteko biiseihin jotain “Ypö-Viis-soundia” tms?

-Ypö-Viis -soundi syntyy ihan itsestään jätkien soittotatsista johtuen. Muuten haettiin kyllä ihan iskevän napakkaa rokkisoundia.

Mistä sellainen ypöily muodostuu?

- Suuri osuus siinä on Rabben rumputyöskentely, joka on sellaista nopeaa ja svengaavaa eikä yhtään junnaavaa. Jari on tuhti bassottelija ja kitaratyöskentely on saman tyylistä kuin Pojillakin. Sattuneesta syystä... Myös Rabben, Jarin ja mun taustalaulut antaa oman omaperäisen leimansa lopputulokseen.

Ainoa tunnettu valokuva Ypöjen studiosessioista. Jari ja Rabbe.

Mikä innosti lähtemään studioon 33 vuoden levytystauon jälkeen?

- Emmä vaan tiedä. Jostakin se idea pälkähti päähän ja kun sitten demovaiheen jälkeen tuumattiin, että tässähän on pari ihan kelpo kappaletta niin mikäs siinä.

Tuliko studiosessiossa Ypö-Viiden kanssa jotain aikamatkafiiliksiä menneisyyteen, jonnekin sinne yli kolmen vuosikymmenen päähän?

-No ei oikeastaan, ollaanhan tässä muuten soiteltu vuosien varrella. 

Mutta se yllätti, että vaikka niitä biisejä ei oltu soitettu yhtään kimpassa ennen studiota, niin työskentely oli yllättävän ripeää ja motivoitunutta. Ideoita sinkoili kaikilta ja tuli hyviä sovitusratkaisuja. Nää on päteviä ja musikaalisia heppuja kaikki.

Kenen käsialaa nämä kaksi uutta biisiä ovat?

- Bipolaari lähti Mikon sanoituksesta ja mä tein siihen sävelen. Hyvää Meripäivää on mun tekemä kokonaan.

Joskus olet Ypö-Viiden keikoilla ja muissa yhteyksissä Ypö-Viittä soittaessa todennut, että “tämmöisiä biisejä ei enää tehdä”. Tehtiinkö nyt?

-Bipolaari saattaa yllättää rajuudellaan. Bipolaari kertoo kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, niitähän meillä riittää. 

Hyvää Meripäivää muistuttaa enempi perinteistä Ypöä. Hyvää Meripäivää kertoo Kotkan meripäivistä sellaisina kuin mä ne muistan olleen joskus kauan sitten. Tietenkin pilke silmäkulmassa. 

Molemmat ovat nopeita ja meneviä ralleja.

Onko Ypöillä enemmänkin biisejä pöytälaatikossa?

-Ei tietääkseni.

Tuossa edellisessä kysymyksessä tietenkin taka-ajatuksena, että onko tulevaisuudessa toiveita, että Ypöiltä tulisi lisääkin uutta tuotantoa julkaisuun?

- Sellaisia suunnitelmia ei ole, ainakaan vielä. Mutta ilmeisesti ei koskaan kannata sanoa ei koskaan. Tää sinkkukin tuli yllätyksenä. Mä muuten arvasin tuon kysymyksen.

No eihän sitä voinut olla kysymättä!

 

Kävijälaskuri