Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä   

M!kan RamoPunk-SiVuT  Ne Luumäet lehdissä    Himanes    Häiriköt   Liimapäät   Pojat   Rehtorit   Retkibanaani

Joey Ramonen muistolle   Ramopunkit keikoilla

Vieraskirja

Antti tänne-etusivu    Ramopunkilla parlamenttiin

"Nerohvirran oraakkeli"

Antti Hämäläinen

pyrkii eduskuntaan

 

RAMOPUNKILLA PARLAMENTTIIN

Markku Halme, Indierockpunkmetalzine Sue, helmikuu 2003

 

Nykypäivänä voi ramoniaanista punkhyrskettä käyttää mihin hyvänsä, jopa vaaliratsuna eduskuntaan pyrkiessä. Pohjois-savolainen Antti Hämäläinen on luomuviljelijä, ex-dj, ex-musiikkikriitikko ja Vihreiden eduskuntavaaliehdokas, jonka vaalisinglenä julkaistiin Joey Luumäen kynäilemä kappale Nerohvirran oraakkeli. Tämä aiemmin NE Luupojat Surfin livealbumilla Henki elää kuultu kappake kertoo nimen- ja yksinomaan Antti Hämäläisestä.

Singlen julkaisseen Ayshire Recordsin sivuilla vaalipropaganda suoritetaan seuraavin kirjaimin:

"kaikki Kuopion läänin äänestysiässä olevat ramosurfpopparit ynnä muut hyvästä musiikista jotain ymmärtävät, ääni Antille, sillä Antti on meidän miehiä".

Suhteessa yksi-yhteen todellisuutta mukailevan kappaleen tekstissä Joey Luumäki määrittelee Antti Hämäläisen näin:

"mies joka näkee silmillään

mies joka näkee sydämellään

mies joka näkee muutakin

kuin mitä painettu on kirjoihin"

Määrittelyynsä Joey päätyi joskus 90-luvun puolivälin kieppeillä, kun Ne Luumäkien keikkareissuilla oli muutamankin kerran yövyttyä Antin tiluksilla Nerohvirran tuntumassa. Ja puhuttu.

-Kun kyseisen henkilön kohtaa ja oppii vähän tuntemaan, niin kyllä jotain on pakko tehdä. Jos ei asioita rupea ajattelemaan täysin toisella tavalla, niin vähintään biisi on tehtävä. Mun kohdalla toteutui molemmat.

-Jos jostain ihmisestä voi sanoa, että hän on laajalti lukenut, niin Antti on laajalti ajatellut ja laajalti kokenut. Ja on hänellä tietysti myös kunnioitettava kokoelma kioskikirjallisuutta, Joey vielä täydentää.

-Ihmisillähän on erilainen maailmankatsomus ja maailmankuva, mutta mä tein oman maailmankuvani valmiiksi jo teini-iässä, eikä mun ole paljon tarvinnut sitä sittemmin säätää. Joskus sitten törmää elämää suurempiin hahmoihin kuten Antti Hämäläinen, joka opettaa mulle uuden tavan tyhjentää litran purkki jugurttia, esimerkiksi.

TUOTAHAN PITTÄÄ IÄNESTÄÄ

Antti Hämäläisen Ramopunk-historia alkaa vuodesta 1977 ja Ramonesin ensimmäisestä levystä, joka sekiytti Antin maailmankuvan eli sen, miten yksinkertaisesti kaikki rullaa.

-Maailmankaikkeutta kun selitellään niin huomataan lopulta, että se on jotakuinnii yhtä yksinketainen asia kuin Ramonesin mussiikki. Yksinkertainen niin kuin kaikki muutkin asiat maailmassa, niistä vain yritetään tehdä monimutkaisia.

Kun luomuviljeliä Kalle Grotenfeltin johtaman Luonteri Surfin ensimmäinen levy vuonna 1988 ilmestyi, toimi Hämäläinen levyarvostelijana.

-Mie aattelin, että perketti vieköön, jos nuokii ajattelloo nuin järkevästi ja tekevät mussiikkinsa noin asialliselta pohjalta, niin eihän ne nyt voi muutenkaan ihan tyhmiä olla. Ja jos ovat vielä luomuviljelijöiksi herenneet, niin kai sitä minäkin sitten voin ruveta.

Sittemmin paita-perse-asteelle Luonteri-miesten kanssa ystävystynyt Hämäläinen uskoo vahvasti omiin mahdollisuuksiinsa tulla valituksi. Lisää potkua äänestäjiin pistetään vielä tuttujen kanssa värkätyssä 15 sekunnin tv-mainoksessa.

-Jos minä vaan oman persoonani saan nyt esitettyä, niin tiälläkin on 30 prosettia äänestämättömiä ihmisiä, ja sehän tekköö vissiin tuommoset 30 tuhatta. Minulla on itelläkin aina ollut vaikeuksia, että minkä takia menis iänestämään. Nyt Minä kyllä uskon olevani aika monelle ihan asiallinen vaihtoehto, että tuotahan nyt voisi oikeestaan... tai tuotahan pittää iänestää.

Asiallinen single oli ehdoton vaihtoehto vaalivälineeksi.

-Monet tällä alueella osteloovat jottain jiäruappoja ja yhtä sun toista, niin eiköhän tuo single oo ihan yhtä hyvä. Sitä on sentään mukavampi kuunnella. Ja eiköhän se cd-kotelokin jiäruappana toimi.

Toki tämä perinteen ja periaatteen mies teettää singlestä myös vinyylipainoksen: "Tullee tehtyä joku pieni kulttuuriteko siinä samalla". Nerohvirran oraakkelin vaalitoimista päättyy 14.3. kuopiolaisessa ravintola Maitolaiturissa, jonka lavalla Micragirls ja Jolly Jumpers käännättävät viimeisetkin vielä epätietoiset äänestäjät.