www.ramopunk.com

The Tarjas -etusivulle

 

M!kan haastattelussa:

Tarjasin Vesku

Julkaistu 31.3.08

Killer Records julkaisi Tarjasin toisen ep:n helmikuussa -08 ja seuraavia julkaisuja ollaan jo suunnittelemassa. Bändiin on ilmeisesti liittymässä myös neljäs jäsen. Vesku selvittää haastattelussa mm. näitä bändin uusimpia käänteitä.

Veskulle kiitokset haastattelusta.

-M!ka-

Vesku (kuvat: Jonna).

"Sinä hullu" on mitä parhain tokaisu epävakaille kanssaeläjillemme.

Vesku (The Tarjas)

Tarjas aloitti uransa aika tarmokkaasti. Ensimmäinen keikka Ramopunk-piknikillä  ja ensimmäinen  cdep heinäkuun lopulla –07. Syksyllä joitakin keikkoja ja bändin järjestämä Ramopunk-pikkujoulut tapahtuma Porissa. Joulukuussa bändi oli mukana Woimasoinnun Joulyräyhää! –kokoelmalla  ja teki levydiilin  porilaisen pienlevy-yhtiö Killer Recordsin kanssa. Helmikuussa –08 julkaistiin bändin toinen ep. Voisiko sanoa, että olette olleet aika aktiivisia?

- Yhtyehän on tosissaan perustettu jo miltei 10 vuotta sitten ja siihen on mahtunut noin yhdeksän vuotta hiljaiseloa. Nyt kuitenkin tällä kokoonpanolla ollaan oltu enemmän kuin aktiivisia. Sillä linjalla on tarkoitus pysyä.

Järjestitte wepmasterinne Jonnan kanssa Poriin Ramopunk-pikkujoulut viime vuoden lopulla.  Onko teillä suunnitelmissa pistää samanlaiset bileet pystyyn myös ensi jouluksi?

- Olisihan se pirun kiva jos saamme järjestettyä pikkujoulut taas tänä vuonna. Kauheasti hommaa siinä oli ja kulut saimme katettua juuri ja juuri, mutta eiköhän ne bileet tule taas järjestettyä. On niin monta bändiä, jotka olisi kiva saada Poriin soittamaan ja samalla heittää keikka itsekin.

Tarjasin aloitettua toimintansa näyttäisi vähän siltä, että Porista on tullut muutenkin yksi uusi keikkapaikkakunta ramobändeille. Onko Tarjasilla osuutta asiaan?

- Eiköhän meilläkin ole osuutemme asiaan. Ollaan itsekin oltu hämmästyneitä suurista yleisömääristä keikoilla ja baarien avomielisyydestä näinkin epäkaupallista musiikkia kohtaan. Iso kiitos kuuluu montun keikkajärjestäjä Goofylle, joka on aktiivisesti järjestänyt punk-henkisiä  tapahtumia. Ei olisi vielä pari vuotta sitten voinut kuvitella että Porissa olisi meidän kanssa vuoden sisällä semmoisia bändejä soittamassa kun Häiriköt, Rehtorit ja Kakkahätä-77.

Kauheasti hommaa siinä oli ja kulut saimme katettua juuri ja juuri, 

mutta eiköhän ne bileet tule taas järjestettyä.

Vesku (The Tarjas)

Olette keikkailleet lähinnä siellä Porin kulmilla ja Tampereella. Nyt on näköjään keikkaa myös Helsingin suuntaan. Miten aktiivisesti pyritte keikkailemaan ja laajentamaan keikkailu reviiriänne muuallekin Suomeen?

- Kyllähän Tarjas tulee minne vain keikalle jos semmoisia tarjotaan tai kohdalle osuu. Toki kun itse hoitaa kaiken keikkamyynnin ja muun, niin ei aina riitä voimat töissä käyvällä lähihoitajallakaan. 

Tarkoitus olisi kyllä kovin kiertää Suomea ja joitain kytköksiä on jo pariin suuntaan. Jopa pientä kiertuetta on suunniteltu, mutta taitaa mennä syksyyn sen ajankohta. Olisi hienoa saada vaikka kaksi- kolme muuta bändiä mukaan ja yhdessä kiertää Suomenmaata.

The Tarjas 30.3.08. Masa, Vesku, Timo ja tuore vahvistus Kakkahätä-77:n Juuso (kuva: Jonna).

Kakkahätä-77-yhtyeen Juuso tulee Tarjasissa toiseksi kitaristiksi. Tuliko Juuso siis bändiin neljänneksi jäseneksi, vai keikoille vahvistukseksi? …ja miten mies päätyi Tarjasin riveihin?

- Juusohan oli tuossa meidän viime Porin keikalla 22.2.08 Rehtoreiden ja Pintandwefallin kanssa montussa tuuraamassa Timoa, joka oli käymässä Britteinsaarilla. Treenejä ennen oli jo juttua ollut, että hän voisi tulla joillekin keikoille toiseen kitaraa. Lähinnä ajatus oli alunperin ihan vaan joku keikka "featuring Juuso kakkahätä 77" henkisesti, mutta miehellä tuntuu olevan kiinnostusta tulla enemmänkin mukaan. 

Katsotaan mihin homma johtaa. Juuso on siis kovin tervetullut mukaan treeneihin ja keikoille meidän kanssamme. virallisia Tarja -nimen ristiäisiä ei ole vielä kuitenkaan pidetty.

Tarjasilla oli hiven hyvää onnea levy-yhtiötä pyörittävän Killer-Ramin kohtaamisen kanssa: "Rami  tuli hakemaan minulta pari levyä, jotka Huuto.netistä osti ja kysyi samalla haluaisimmeko, että hän julkaisisi meille levyn" kertoo Tarjasin Vesku.

Ramopunk-uutiset 22.12.07

Killer Recordsin julkaisema vinyyli -ep.

Hyvähän tuosta tuli. Aika suora ja kikkailematon. Turha progeilu on jätetty pois.

Vesku (The Tarjas)

Killer Records julkaisi helmikuussa teidän neljän biisin vinyyli -ep:n.  Missä studiossa (ja milloin) kävitte nauhoittamassa ep:n biisit?

- Äänitys suoritettiin Porissa Cotton studiossa loppu syksystä 2007. Cotton studioon päädyimme rumpalimme Masan kautta. Masa kun soittaa rumpuja eräässä IKU -yhtyeessä samassa rakennuksessa, jossa studio sijaitsee.

Hoiditteko itse äänityksen, miksauksen ja tuottamisen, vai oliko teillä bändin ulkopuolista apua?

- Pöydän takana nappeja vääntämässä istui tuo Maj Karmastakin tuttu Häiriö Piirinen. Tarjas suoritti äänitykset yhdessä illassa ja toinen päivä miksattiin.

Alkuperäinen suunnitelma oli äänittää kaikki live vetona, mutta loppujen lopuksi päädyimme äänittämään lähes kaiken raita raidalta Häiriön ankaran kurin alla. Yhteistyö sujui hyvin herra Piirisen kanssa, vaikka vähän sääliksi käy, kun saa kontolleen tämmöisen ryhmän. Sessioihin osallistui myös henkisenä tuottajana tuo meidän webmaster Jonna. Alkoholillakin oli osuutensa mm. Masan mainioon ”sinä hullu!” huudahdukseen.

Oletteko tyytyväisiä lopputulokseen  vai onko jälkikäteen tullut mieleen jotain, mitä olisi voinut tehdä toisin tai jättää kokonaan tekemättä? 

- Ihan tyytyväisiä ollaan. Biiseistä tuli siistimpiä, kun alun perin olin ajatellut. Itse kun olen enemmän sen Kakkahätä 77- henkisen punkin ystävä. Mutta  hyvähän tuosta tuli. Aika suora ja kikkailematon. Turha progeilu on jätetty pois.

Killer Recordsin kanssa on ollut juttua jostain split levystä, 

joka tulisi ilmeisesti joskus kesän jälkeen.

Vesku (The Tarjas)

Helmikuussa julkaistu Tarjasin ep oli nimenomaan vinyyli? Miksi päädyitte julkaisemaan levyn vinyylinä? 

- Normaalisti kovana HiFi-harrastajana vetoaisin äänenlaatuun ensisijaisesti, mutta tässä tapauksessa täytyy vain todeta, että vinyylit on niin paljon hienompia ulkoisesti, kun tylsä cd-formaatti.

Myytte ep:stä myös sellaista versiota, missä on vinyylin ohessa cd-r kopio. On ajatuksena tavoittaa myös niitä levyn ostajia, joilla ei vinyylisoitinta ole?

- Sitäkin ja onhan se kiva välillä ottaa musiikkia mukaan vaikka autoon tai rannalle stereoihin soimaan, jos ei satu kannettavaa vinyylisoitinta omistamaan.

Levyn kotelosta cd-r kopion ohesta löytyi pieni lappunen missä lukee ”autoon, matkalle ja luusereille, joilla ei ole vinyylisointinta”.  Löytyykö Tarjasin riveistä luusereita, joilla ei vinyylisoitinta ole?

- Masa taisi sanoa, että sillä on vinyylisoitin rikki. itselläni on uusi hieno soitin, joka on kovassa käytössä. Ei ole mitään hienompaa, kuin hyvä vinyyli soitettuna putkivahvistimen läpi päästämään ilmoille sulosointujaan. Ah.

Minkälaisia terveisiä lähettäisit noille luusereille, jotka eivät omista vinyylisoitinta?

- Ihan vaikka vain, että kivaa kesää teille. Kyllä sitä cd:lläkin pärjää, mutta itse suosin vinyyliä isojen hienojen kansien ja elävämmän, lämpimän äänen vuoksi. Mielestäni moni vanhempi musiikki vain kuuluu kuunnella siltä formaatilta, jolle se on alunperin tehty. Esimerkiksi Ramonesin It´s a live on ihan eri levy cd:nä, kaikki se live-energia ja räyhäkkyys puuttuu. Toki hopeakiekkoakin tulee itse pyöritettyä päivittäin, kaikkea kun ei saa vinyylinä.

Levyltä löytyy hauska ja tekstiltään hyvin tiivistetty kappale Sinä Hullu. Kovin paljon ei biisin sanoitusta voi enää tiivistääkään. Kerrotko tarkemmin mistä biisi kertoo?

- Eräs meidän kaikkien Tarjas-poikien nuoruuteen liittyvä paikallinen poika tapasi muille huudella kyseistä värssyä. "Sinä hullu" on mitä parhain tokaisu epävakaille kanssaeläjillemme.

Levyissänne ei ole kerrottu kenen säveltämiä ja sanoittamia biisit ovat. Miten teidän biisit syntyvät? Miten biisien teko jakautuu, kuka tekee biisit jne?

- Pääasiassa omat biisit on minun kynästä niin sanoitus, kun sävellys puolelta. Kuten vaikka nuo neljä levyn kappaletta. 

Käännöstekstit on pääasiassa Timon villin mielen tulosta ja uusia biisejä on tehnyt nyt jokainen tahollaan. Paljon uusia loistavia ralleja tulossa joka Tarjalta. 

Itse teen usein jonkin raakaversion, jonka otan mukaan treeneihin, jossa biisi saa lopullisen muotonsa tai tulee julmasti hylätyksi.

Mitenkäs bändin toiminta noin laajemmin? Hoitaako bändi yleensä käytännönasiat ja järjestelyt tasapuolisesti, vai onko bändissä tiettyjä ihmisiä, jotka pitävät tietyt hommat kasassa?

- Iso osa keikkajärjestelyistä, levyn myynnistä yms. on minun harteilla, mutta pojat auttaa aina parhaansa mukaan, jos jotain tulee. Sit toi meidän Jonna on jeesannut aika paljon monessa jutussa. Kiitos siitä hänelle.

Tarjasilta on tulossa toivottavasti tämän vuoden puolella vielä eka pitkäsoitto cd ja vinyyli painoksena.

Vesku (The Tarjas)

Onko valmiita biisejä vielä varastossa tai pursuaako pöytälaatikko jo puolivalmiita kappaleita?

- Tosiaan nyt on uusia biisejä tulossa paljon ja niitä  purkitetaan jossain vaiheessa taas levylle asti. Nyt tulevilla keikoilla tullaan kuulemaan myös ainakin yksi uusi coverbiisi, joka ei ehkä edusta tyypillisintä ramopunk-settiä. Kuulette, kun tulette eturiviin hyppimään tuleville keikoille.

Joko teillä on suunnitelmissa seuraava levy?  

- Killer Recordsin kanssa on ollut juttua jostain split -levystä, joka tulisi ilmeisesti joskus kesän jälkeen. Itse olisin kovin innokas julkaisemaan myös live-levyn joltain tulevalta keikalta, jos vain kaikki menee suunnitelmien mukaan. Kokopitkä olisi tietysti ihan älyttömän hieno juttu. Sellainenkin tulee kyllä vielä, mikäli se minusta riippuu.

Eli Killer Records on myös jatkossa mukana Tarjasin levyjen julkaisussa.  Onkos pitkäsoitosta jotain suunnitelmia olemassa?

- Olin tuon meidän levy-yhtiö pomon kanssa yhteydessä. Juttelimme tulevasta split julkaisusta, studio suunnitelmista ja muusta tulevasta, jonka yhteydessä mainitsin meidän suunnittelevan pitkäsoitto omakustanne cd-levyn julkaisua. Mies siihen vain, että jos me, tai joku muu julkaisee sen pitkäsoiton cd-levynä, hän voi julkaista sen pienenä 12" vinyyli painoksena. Eli Tarjasilta tulossa toivottavasti tämän vuoden puolella vielä eka pitkäsoitto cd ja vinyyli painoksena. Voit arvata minun olevan pelkkää hymyä tuon vinyylin vuoksi. Vielä, kun uusia biisejä on kovin ja nauhoittamattomia loisto käännöksiäkin jäljellä.

Minkälaisia muita kaavailuja teillä on tulevaisuuden varalle?

- Tehdä paljon keikkaa, julkaista hyviä levyjä ja ennen kaikkea pitää pirun hauskaa...

- M!ka-

Kävijälaskuri