www.ramopunk.com

Ramopunkit keikoilla

 

17.7.07 Ruisrock, Turku

Ne Luumäet

Takaisin Ne Luumäet -keikkaraportin etusivulle

Anu Vee:

Kun jumala(t) suuttui(vat)

(Kuvat: Kylli)

Ne Luumäet Ruisrockin lavalla (kuva: Kylli).

Kun jumala(t) suuttui(vat)

Aurinkoisessa taivaan valtakunnassa oli lauantainan 07.07.07 hyvin ikäinen äijäkubbe klo 16:30. Juuri tuona hetkenä valtava määrä lahjakkuutta, karismaa, osaamista ja näyttävyttä käveli backstagelle yleisön korvissa yhä kaikuen Suomen parhaisiin laulajiin kuuluvan Joey Luumäen uhkaus: "Me olemme täällä vain tänään". Miksi? Onko Too dumb to die- puseron slogan kirjoitettava uudelleen Too dumb to come back?

Taivaitten äkäinen äijäkubbe selaa Isoa Elämänkirjaansa, ja miettii yhtä töhryä sivulla 80003284147584545. Töhry on sotkenut äijäkuben suunnitelmat. Miksi Ne Luumäet jääräpäisesti seisovat kyseenalaisen päätöksen takana eivätkä tajua kaikkia äijäkuben antamia vinkkejä: aurinkoinen festivaalikenttä, maksimaalinen massakaraoketapahtuma, yhtenäiseltä ja hyvältä näyttävä bändi, rakastava yleisö ja kyky tehdä biisejä, mitä kukaan muu ei Suomessa osaa tehdä yhtä hyvin kuin Ne Luumäet? Äijäkubbe raapii päättään ja lähtee Taivaan Maauimalaan. Miksi bändi ei näe tossuaan pidemmälle ja pysyy hajallaan?  Eniten äijäkubbea surettaa, että töhryn takia hänen antamansa lahjat valuvat hukkaan: Ei voi muuta kuin kirjoittaa tulevaisuuteen pari riviä uusiksi, päättää hän. Moni asia riippuu itse nahkatakkisista miehistä: Kaidesta, Finskistä, Petestä, Joeysta ja Hekosta. Jos bändin paha uhkaus toteutuu, ja Ne Luumäet jäävät kaniin, ainakin osa näistä kavereista perustaa uuden ramopunk-bändin. Niin se äijäkubbe päättää kirjoittaa Isoon Elämänkirjaan! Hän jättää kuitenkin ramoniaanisesti menevän aukon Ne Luumäille. Äijäkubbe on fani, ja haluaa Ne takaisin!

Joey Luumäki screenillä (kuva: Kylli).

Maatason kommentit 

Perjantai-iltana vanha NE-teepaitani pysäytti minua useamman kerran Ruissalon kentillä:

- "Sulla on upee pusero. Tuleeko Ne takaisin?"

- Sulla on upee pusero. Mää itken huomenna verta, kun Ne astuu lavalle takaisin."

- "Sulla on upee pusero. Ootsä koko ajan tykännyt Niistä. Mäkin oon. Mä tulin tänne vaan katsomaan Niitä."

- "Sulla on upee pusero. Mistä mä saisin Niitten puseroita?"

-  jne.

Jos olisin reilu itseäni kohtaan, verottaisin provikat bändiltä, koska jouduin tekemään elämäni paskinta pr-työtä selittämällä, että Ne eivät halua tulla takaisin. Se oli surkeeta touhua; NIITÄ kaivataan NIIN paljon takaisin! Ei siis vain se meidän hörhöryhmä, joka raahautuu paikalle vielä vanhainkodin lainarullaattorillakin aamutakki rintanappeja heiluen, vaan ihan oikea ISO yleisö. Joeyn lauluääni, Finskin lavashow, Hekon antaumuksellisuus, Peten iloisuus ja Kaiden charmi ovat niin kompakti juttu, että Pokokin pomppisi ilosta, samoin kassakoneet ja YLEISÖ. Ja jos Ne tulisi takaisin, saisi moni muu ramopunkbändi korvaamatonta vetoapua: Rehtorit, Pojat, Debbie ym. saisivat keikkaa ihan eri tavalla, kuin mitä markkinatilanne nyt näyttää.

Toivon hartaasti, että ainakin osa jätkistä pistäisi uuden bändin pystyyn, jos vanha ei enää onnistu. Tehkää se taivaitten äijäkubbe ja YLEISÖ iloiseksi! Rakas ystäväni kyyninen Kylli (The Smiths ja Cure-fani henkeen ja vereen) totesi: ”Ne Luumäet on hyvä. Voi että Ne on hyviä!” . Se kertoo paljon: Ne Luumäet omaa kyvyn ottaa yleisö omakseen ja tehdä sen onnelliseksi. Kun tein objektiivista (=promilletonta) kenttävertailua muihin näkemiini bändeihin (ehkä noin seitsemän), saattoi todeta soittokentällä olevan markkina-aukon, mitä kukaan muu ei osaa täyttää kuin Ne Luumäet. Mistä se johtuu? Kemiasta, kyvystä sekä habituksesta. Ne Luumäet on ainutlaatuinen orkesteri, jolla on oiva mahdollisuus tehdä kolmannetnaiset tai eput menettämättä katu-uskottavuuttaan tai arvoaan yleisön edessä.

Päätän keikkaraporttini toiveikkaiseen epätoivoon, menetettyyn ääneen (=massakaraoke vei veronsa) sekä toteamukseen, että haikea olo on. Minä rakastan Ne Luumäkiä niin kuin ne tuhannet muut, jotka katsoivat keikkaa yhdessä laulaen läpi koko setin. Keikka oli hyvä, ja äijillä kivaa lavalla. Näin menee ramo’n’roll.

Ja: lavan edus oli täynnä NUORISOA!

Anu Vee