www.ramopunk.com     Ramopunk-uutisia

Taustatietoa ja lehtileikkeitä

Taustatietoa ja lehtileikkeitä -etusivulle

Savon Popmusiikki ry:n Joulukuun juttuna Punk-Kuopio

Taru / Savon Popmusiikki RY 9.12.2009

Haastattelu on kopioitu Ramopunk.comin arkistoon Savon Popmusiikki RY:n sivuilta ja alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

Kuopion punk-maailmasta ja punk-lehti Havana Bananasista kertoo M!ka Vesterinen, kuopiolainen punk-aktiivi ja Ramopunk.com-sivuston ylläpitäjä. Vesterinen on myös järjestellyt punk-tapahtumia vuodesta 2005, nykyisin Kuopiossa ja Tampereella ”Elämä on Punk” -otsikon alla. Tänä vuonna hän aloitti omakustanne punk-lehti Havana Bananasin, jonka kaksi ensimmäistä numeroa on julkaistu ja kolmas työn alla.

HAVANA BANANAS

Havana Bananasin ensimmäisessä numerossakin kysytään ”Mitä on punk?”. Vastauksissa puhutaan mm. asenteesta, asioiden itse tekemisestä, hyvästä musiikista ja hyvistä ystävistä. Voiko kysymykseen edes vastata yksinkertaisesti?

Oikeestihan se on ihan mahdoton kysymys vastata yksiselitteisesti tai yksinkertaisesti… Tämä on kysymys, jota viljellään punkkarien parissa ihan vitsinä. Punk voi olla arvomaailmaa, elämäntapaa, yhteisöllisyyttä, bänditoimintaa, omaehtoista kulttuuritoimintaa tai joillekin ehkä puhtaasti vain kuunneltavaa musiikkia. Riippuu ihan ihmisestä. Ei myöskään ole mitään tiettyä oikeaa punkelämäntapaa tai arvomaailmaa... Ei tartte kun käydä tutustumassa Punk in Finlandin keskustelufoorumiin, niin näkee, että mielipiteet menevät räväkästi ristiin, asiassa kun asiassa.

Joku saattaa kuunnella yksin kotona punkkia, tykätä vain itse musasta, toinen sählää musiikin ohessa mukana kaikenlaisissa tee-se-itse- punkjutuissa. Molemmat on ok. Itse olen lähempänä tuota jälkimmäistä, mutta en tuomitse passiivistakaan punkin ystävää.

Tosin sille, joka kuuntelee punkkia vain levyltä sanoisin kyllä, että keikoille mars! Punk on parasta juuri livenä. Parasta voikin olla pieni soittopaikka, paljon porukkaa ja tuntematon punkbändi. Tiivis tunnelma ja pieni jännitys, mitä show tuo tullessaan. Punkissa, toisin kuin monessa muussa musalajissa pieni voi olla kaunista.

HB:n kaltaiset lehdet, zinet, ovat yksi osa punk-kulttuuria. Havana Bananasin ensimmäinen numero julkaistiin syyskuussa 09 ja toinen marraskuussa 09. Mistä lähti idea julkaista lehteä, ja miksi juuri nyt?

Zinejähän julkaistiin ennen internetin yleistymistä todella paljon. Nykyisin aika vähän, mutta elossa ja arvostettua zine-kulttuuri yhä on.

Itse olen pyörittänyt vuosia punk-aiheista nettisivustoa, jonka olen tavallaan mieltänyt hyvin vahvasti zine-kulttuurin jatkeeksi. Ihan oikean zinen tekeminen on kuitenkin käynyt silloin tällöin mielessä. Kahdeksan vuotta punk-sivuston ylläpitoa kypsytti ajatuksen zinen tekoon. Nettisivuston ylläpitohan on käytännössä vaan loputonta hiiren naksuttelua. Zinen askartelu on siihen mukavaa vaihtelua.

Lehden originaalit teen ihan perinteisesti leikkaa-liimaa punk zine -tyyliin vaikka saman voisi periaatteessa tehdä tietokoneellakin. Tässä kohti oli tarve nostaa perinteet kunniaan, ettei lopputulos näyttäisi koneella tehdyn steriililtä. Mukava saada tehtyä jotain oikeasti omin käsin… ja käsin kosketeltavaa.

Nettisivusto keskittyy myös yhden punkgenren asioihin, eikä sivuston sisältöä ole mahdollisuutta työmäärän vuoksi kovin paljoa enää laajentaa, vaikka itseäni punk kiinnostaa laajemmalla rintamalla. Lehteä tehdessä minulla on vapaat kädet sisällön suhteen. Sekin on ihan virkistävää.

Mitä kaikkea lehdet sisältävät?

Punk-musahan se siinä pääroolissa on, sen päälle mukana muuta punkkiin enemmän tai vähemmän liittyvää. Joka numeroon on tarkoitus sisällyttää myös kuopiolaista punkkia käsittelevä Punk Kuopio-osuus. Nyt parissa ekassa lehdessä on ollut juttua nyky skenestä, mutta jatkossa kaivellaan esiin myös kuopiolaisen punkin historiaa.

Jonkinmoinen ismien vastaisuus on esillä huumoriotteella pyöräytetyn vallankumousromantiikan kautta. Kaikkien vääryyksien korjaamiseen tähtäävä vallankumoushan on periaatteessa hieno ja ihailtava ajatus ja vallankumoussankarit ylevän oloisia kavereita. Jätkät tuppaa aina ennemmin tai myöhemmin pilaaman ne vallankumouksensa.. Retoriikassa ja kuvituksessa tulee esille mm. kuubalainen, neuvostoliittolainen ja erityisesti pohjoiskorealainen propaganda.

Propagandajulisteet on aika kiehtovaa materiaalia. Se ylväys, menestys, voitokkuus, uhmakkuus, tehokkuus, saavutusten loistokkuus, tasavertaisuus jne. Todellisuus noiden julisteiden takana oli ja on osin vieläkin ihan jotain muuta. Eikä propagandapuheet ja todellisuus ei ole missään muualla niin kaukana toisistaan kuin Pohjois-Koreassa. Absurdi maa. Se, että kyseessä on kokonaisen kansan kokoinen vankila, tekee päällisin puolin kevyestä huumorista loppujen lopuksi hyvin mustaa huumoria.

Ja mistä niitä voi tilata?

Minulle voi laittaa sähköpostia ja tilailla ( mika.vesterinen(at)dnainternet.net ). Havana Bananasin voi ostaa, mutta mielellään myös vaihdan niitä muuhun punkkiin liittyvään, levyihin, toisiin zineihin jne. Kuopiossa lehdeä voi ostaa K-klubilta ja Daiga Daiga Duusta.

INTERNET

Lehden lisäksi olet ollut tekemässä savolaista punkia internetiin.

Olen koonnut kuopiolaista punk kulttuuria nippuun ”Punk Kuopio” –nettisivulle. Tätä on tarkoitus laajennella mahdollisuuksien mukaan. Lisää tarinaa tullee sinnekin koottua ja esim. oma domain-osoite olisi kätevä.

Internetissä minulla on pääpaino tuossa pian 900 nettisivun bittiläjän käsittävässä Ramopunk.com –sivustossa ja se vie minulta ison osan nettiin suunnatusta ajasta ja energiasta. Kotikaupungin punk on kuitenkin lähellä sydäntä. Jotain haluan tehdä senkin eteen, niissä puitteissa missä pystyn.

Punk Kuopio-teemassa on ajatuksena, että ihmiset niin skenen sisällä kuin ulkopuolellakin lähtisivät tarkastelemaan asiaa enemmän kokonaisuutena ja jos sitä kautta syntyy edes vähän jotain paikallista punkkia edistävää tekemisen intoa, yhteistyötä ja ulkopuolisten tahojen kiinnostusta, niin tavoite on täyttynyt.

Punkin parissa yhteistyö ja ihmisten väliset kontaktit ovat erityisen tärkeitä, esim. siksi, että pääosin koko punk-kulttuuri muodostuu yksittäisistä ihmisistä, bändeistä, omakustannetoiminnasta jne. Mitään suuria levy-yhtiöitä, tapahtumajärjestäjiä ja vastaavia ei punk-puolella ole olemassakaan. Rahaa ei näissä systeemeissä paljon liiku, eikä valtamedia ehkä sen takia punkin olemassaoloa yleensä pahemmin huomaa, jos nyt edes tietää sen olevan elossa Kuopiossa.

Nämä sivut kannattaa siis ehdottomasti käydä katsomassa. Minkälaisia muita nettisivustoja/bändisivuja suosittelisit?

Lähes jokaiselta bändiltä löytyy nykyään nettisivut vähintäänkin Myspacessa. Nykyaikahan bändiä ei tavallaan ole olemassakaan, jos sitä ei netistä löydä.

Paras anti bändisivuilla on musiikkinäytteet, joiden avulla bändeistä voi saada jonkinlaisen mielikuvaan. Harmillisen vähän bändit antavat taustatietoa erityisesti Myspace-sivuilla. Aina ei meinaa löytyä edes kotipaikkaa tai yhteystietoja, saati sitten jotain muuta informaatiota. Miksiköhän noin? Onko ajatuksena, että ”musiikki puhukoon puolestaan”? Tässä olisi monella bändillä parantamisen varaa.

Ramopunk.comin kaltaisia laajempia kokonaisuuksia käsitteleviä punk-sivustoja ei Suomesta valitettavasti löydy. No, ehkä Ylen Punklandia-dokumentin ympärille tehty nettisivusto kertoo jotain punkin maihinnoususta Suomeen 70-luvulla, mutta eipä tule muita mieleen.

Tärkein punk-sivusto on Suomessa Punk in Finlandin erittäin vilkas keskustelu-foorumi. Sieltä löytyy omat osiot esim. keikkatiedoille, julkaisuille, bändi-keskusteluilla yms. pelkästään tätä foorumia seuraamalla pysyy kohtuudella kärryillä, mitä Suomessa punkin parissa tapahtuu.

PUNK-KUOPIO

Minkälainen on kuopiolaisen punk-skenen tilanne tällä hetkellä, vaikka verrattuna muihin kaupunkeihin?


Aika pieni se on, mutta on vuoden tai kahden aikana vahvistunut huomattavasti ja tuntuu nykyään suorastaan virkeälle. Kehittymisen varaa kyllä on, verrattuna moneen muuhun vastaavan kokoiseen kaupunkiin.

Pienuus ei sinällään ole huono asia, eikä toisena ääripäänä oleva valtavirta ole noin muutenkaan mikään kannatettava tavoite. Pahimmillaan valtavirta voi syleillä alakulttuurin kuoliaaksi ja muuttaa sen vaikkapa kokokansan iskelmäksi. Punkissa sitä tuskin tapahtuu koskaan koko kulttuurille, mutta yksittäisille bändeille voi niin käydä.

Paikalliset mediat on aika tehokkaasti pitäneet huolen ettei punk scenestä peruskuopiolainen tiedä mitään. Musiikkiartikkeleita tehdään kai enemmän sillä ajatuksella, että artikkeleihin kelpaa ne jutut mistä lukijat tietää jo muutenkin… ”no pistetäänpä sivullinen idolsia taas, niin jengi tykkää meidän lehdestä…”-tyyliin. Isot levy-yhtiöt saavat bändinsä lehtien sivuille jne. Punkissa toimijat taas ovat yksittäisiä ihmisiä ja sanomalehtilogiikan mukaan sellainen ei kai pääsääntöisesti voi olla merkittävää kulttuuria.

Eniten kaipaisin Kuopiossa sitä, että ihmiset aktivoituisivat lähtemään enemmän keikoille. Valitettavasti se on seikka, jossa valtamedia voi olla avuksi tai vastaavasti torpedoida punk sceneä aika tehokkaasti. Punkkarien sisäinen puskaradio kyllä toimii, mutta se tavoittaa lähinnä muutenkin aktiiviset ihmiset. Keikoilla käyvän yleisön määrä on hyvin olennainen asia pidemmällä tähtäimellä. Jos keikoille saadaan riittävän paljon yleisöä, ei tapahtumien järkkääminen olisi niin riskialtista, keikkapaikat hyväksyisivät helpommin punk-illat, saataisiin Kuopioon enemmän vierailevia bändejä, paikalliset bändien toiminta ja muu punkpuuhastelu helpottuisi jne.

Kuopiossa on (käsittääkseni) ihan hyvä määrä erityylisiä punk-bändejä, mutta onko tapahtumia tai keikkapaikkoja tai -järjestäjiä?

Keikkapaikkoja on vähän. Henrys Pubissa on toisinaan jotain ja Kellopeli –ravintola on järkännyt viimeaikoina pari keikkaa, mutta ainakin pari vuotta on lähinnä K-klubi on toiminut punkkarien keikkapaikkana. K-klubin ja Heli Sulolan myötämielisyys onkin ollut koko kuopiolaisen punkin kehittymiselle ihan elinehto. Sen lisäksi, että K-klubille on niin paikallisten, kuin vierailevien bändien ollut helppo päästä esiintymään, se on myös todella tunnelmallinen paikka punk-keikalle. Näistä seikoista kiitos ja kumarrus K-klubin suuntaan.

Bändeistä nostaisin esille ainakin muutaman aktiivisimman toimijan: The Loose, Jack Addict ja Peter Punk & The Lost Boys. Uudemmista bändeistä täytyy mainita Ultra Brewtality, joka teki vaikutuksen jo heti ensimmäisellä keikallaan marraskuussa. Tosin bändi ei oikeasti ole mikään vasta-alkaja. Sen jäseniä vaikuttaa useammassakin muussa kuopiolaisbändissä, joten kokemusta ja kykyä on päässyt kertymään jo aika hyvin ko. bändin jäsenille.

Minkälaisia tapahtumia on ollut ja minkälaisia on suunnitteilla?


Bändit järjestävät tietty itse keikkoja itselleen. Itse olen järjestänyt kahden talkoolaisen avustamana Elämä on Punk-tapahtumia. Keväälle on Kuopioon suunnitteilla yksi Elämä on Punk ja syyskuun alkuun on jo lyöty lukkoon toinen.

Vuosia lähinnä hiljaksiin ollut pitkän linjan toimija Hullu Pulu ry on tänä syksynä aktivoitunut uudelleen ja punk-iltoja on tulossa myös siltä suunnalta jopa kerran kuukaudessa, jos hyvin käy.

Kuopiolainen Peter Punk & the Lost Boys (kuvassa) järjesti viime kesänä hyvin onnistuneen K-city Punx –illan päivää ennen Kuopio Rockia ja siitä oli jossain vaiheessa puhetta, että jatkoa seuraisi tulevana kesänä. Toivottavasti tuosta saataisiin jokavuotinen perinne.

LINKIT

Punk Kuopio
ramopunk.com
Elämä on PUNK
Havana Bananas

Punklandia
Punk In Finland -foorumi
Punk In Finland -foorumi/Kuopio-Punk topic
K-Klubi

The Loose
Jack Addict
Peter Punk & The Lost Boys
Ultra Brewtality

Haastattelu taru(at)savopop.net
Kuvat M!ka Vesterinen

 

Kävijälaskuri