NE LUUMÄET LEHDISSÄ

Niitä näitä Niiden mietteitä

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Koottu lehtiartikkeleista. Jos kommentoijan henkilöllisyys ei ole artikkelista selvinnyt, kommentti on laitettu kaikkien Niiden piikkiin.

Tähän on kerätty Niiden mietteitä lähinnä musiikista ja erityisesti Niiden Luumäkien musiikista.

Lisää kirjoitellaan sitä mukaa kun kommentteja löytyy.

Niiden Luumäkien tulevaisuus 1986

Liian pitkälle tämä on tarkoitus viedä.

Kari

Mä kyllä veikkaan, että tää menee niinku katkeraan loppuun asti.

Kari

Ramones-käännökset

Me ollaan käännetty ihan yks yhteen sanoja ja sitten kun ei oo pystyny kääntämään, niin on keksitty ite.

Heko

Jos emme pysty kääntämään kunnolla suoraan, sitten vedetään karkeasti överiksi. "I Remember You" sitten on sellainen negatiivinen käännös, "mä en muista sua".

Joey

Rock'n'Rollin Korkeakoulu

Silloin kun alotettiin, niin otettiin soittomalli suoraan It's Alivelta: sama tempo, samat biisit ja samat välispiikit - kuten esimerkiks Take it Dee Dee on sama kun Ota Kari. Kun lähdettiin ekalle keikalle katottiin videolta Rock'n'Roll High School ja opiskeltiin lavatyöskentely siitä.

Heko

Meidän bändi on...

Meidän bändi on yhdeksännen luokan takarivi. Tällaisia jätkiä näkyy varmasti jokaisessa kaupungissa, josta kitaroita saa ostaa.

Heko

Uudistuminen

Tyylin säilyminen oli itsestään selvyys. Jonkun pitää vaalia rockin perinteitä ja soittaa lyhyttä ja yksinkertaista.

Joey

Eräskin mies tuli selittämään, että miten te meinaatte kehittyä, ettehän te aina voi tehdä tätä samaa. Joskus heikkona hetkenä on itsekin miettinyt, että eihän me voidakaan mutta sitten vaan miettii, että onko kukaan koskaan mennyt sanomaan sitä Ramoille, tai AC/DC:lle. Että kasvakaa jo aikuisiksi. Tai Rollareille, että eihän tollaselle voi uraa perustaa.

Heko

Yksinkertaisuus  -  "Jana"

Musiikkimme on kuin jana. Jana on käsi kyynärpäästä sormenpäihin ja mahdollisimman vähän lihaa ympärillä. Kaksi-kolme sointua riittää, eikä sooloja juuri sallita. 

Joey  (203 senttinen hujoppi, jymäyttäen valtavan kouransa pöytään).

Kulunutta sanontaa mukaillen tää on pyhä yksinkertaisuus. Sellaisen pitäminen on aika vaikeata, vapaaehtoisesti pitää tinkiä siitä, että lisäisi jotain eli vielä  yksinkertaisemmaksi koko homma. Se on jana joka alkaa tästä ja loppuu tähän. Kaikki turha on poissa.

Heko

Ne Luumäet on äärimmäisen yksinkertainen yhtye.

Heko

Sanomme asiat suoraan, emmekä rupea miettimään, että "olkinainen tanssii navetan katolla".

Ne

Adjektiivit ja mitä ne on, adverbit ja semmoset ovat hirveä riesa. Teksteistä tulee raskassoutuisia, kun niissä kerrotaan, minkä väriset silmät mimmillä oli, kun se jäi auton alle. Toiston kauneus ja ytimekkyys riittää.

Ne

Meillä ohitetaan olan kohautuksella kaikki koukut ja vaikeat jutut.

Ne

Hyvät yksinkertaiset kertosäkeet   -  "Jana. Ei pallo"

Hyvät kertosäkeet eivät onnistu kaikilla sanoittajilla, koska teksteistä yritetään tehdä liian hienoja. Silloin biisi ei ole jana vaan pallo.

Joey

Janasta Helsingin metroksi

Musiikimme oli aluksi jana, joka alkoi ja loppui ja oli mahdollisimman lyhyt. Nykyään se on kuin Helsingin metro - se jyrää tiettyä väliä ja aina joskus sitä laajennetaan toisesta päästä snadisti. Nyt odotamme kauhulla, miten käy, kun metron toista haaraa aletaan rakentaa Vuosaareen.

Ne

Kinky-F

"F" soundaa hyvin, ja seon graafisesti kaunis. Me ollaan vähän kinky togon äffään.

Ne

Pidimme hauskan illan, jolloin keksimme f-kirjaimella alkavia tai sen sisältäviä sanoja biiseihin: fillari, faksi, flipperi, faija, sähkö-fortuna, leffa...

Pete

Fakin' äff-houl...

Heko

Jaarittelevasta lyriikasta

Kuka tahansa osaa jaaritella, mutta kerropa tarina yhdessä säkeistössä ja jätä jengi vielä vähän arvailemaan mitä siinä todella tapahtuu. Se on se pointti, että sanotaan asia niin kuin se on tai oli. Tavallaan me ollaan uutistoimittaja, joka tulee paikalle kun kaikki on jo tapahtunut ja kertoo miltä siellä näyttää ja jokainen voi arvuutella oliko se pommi vai tulva.

Heko

Me pyritään siihen, ettei kaikkea tarvitse kertoa, valmiiksi pureskella loppuun asti. Niinku että maailmassa on  sotia ja se on paha asia, koska ensinnäkin sodissa kuolee ihmisiä ja toiseksi aineelliset vahingot ovat suuret. Tollainen asetelma on kuin ravintolassa saisi valmiiksi pureskellun pihvin ja lausunnon miltä se maistuu.

Heko

On vaikeeta olla simppeli. Ei ole koskaan ollut hankalaa tehdä nelisäkeistöistä biisiä, missä kerrotaan jotain jännää, mutta on vaikeeta kirjoittaa yksi säkeistö, missä kerrotaan kaikki!

Heko

Aina voi sanoa, että jotain tapahtuu "mun sydänmessäni" tai, että " mun sieluni silmät turpoaa ja itkee. Mitä helvettiä se on?

Ne

Pasi Kauniston "Lakeuden kutsussa" on tästä kauhein esimerkki: "Oot taas täällä lähellän takaisin uudelleen vihdoinkin jälleen taas", tai jotain sinne päin.

Ne

Niiden intensiteetti

Meidän musiikkiin on luotu intensiteettiä helpoimmalla tavalla. Toisille riittää hitaat biisit, joissa on pumpulia sisällä.

Joey

Kitarasoolot

En ole ikinä viitsinyt opetella soittamaan sooloja. Jos opettelisin, niin mä olisin Suomen huonoin kitaristi. Nyt mä voin olla rehellisesti Suomen toiseksi keskinkertaisin kitaristi.

Heko

Keikka: 42-61 minuuttia

Siinä ajassa me ehditään soittaa 21 - 29 biisiä, joista nopeita on pari ja hyvin nopeita loput.

Ne

Kantaaottavat sanoitukset

Hirvittää, jos pitäisi ottaa kantaa ja samalla hymyillä. Se ei tule spontaanisti. Kyllä punastuttaa, jos pitäisi lopettaa sodat yhdellä biisillä, meiltä se ei vaan luonnistu.

Heko

Niiden Luumäkien sanoma

Hauskuus on meidän sanoma. Rock & rollissa on tärkeintä se, että siinä on hikeä ja touhua ja lystiä.

Heko

Symboliikka

  Symboliikka on mainio tapa tehdä tekstejä, kun ei tarvitse itsekkään tietää mitä tarkoittaa, vaan jättää kuulijalle tilaa. Antaa kuulijan itse käsittää ja kaikkea semmoista hölynpölyä.

Heko

Miksei voi sanoa asiaa niinkuin se on? Se on symboliikkaa parhaimmillaan.

Heko

Alapääjutut teksteissä - tamperelaisuutta

Meillä ei ole mitään tarvetta päteä alapääjutuilla.

Pete

Kyllähän tossakin suudellaan.

Joey ("Takapenkki" biisistä)

Navan alle meno on tamperelaisuutta, daisarit sun muut.

Ne

Biisin pituus

Jos ei biisi mene kahdessa minuutissa läpi, niin se on turha.

Kaide

Biisien aiheet

Olen joskus jakanut tekstimme neljään aihepiiriin. Ne ovat hulluus, kuolema, rock ja balladit.

 Joey

Yleisöystävällinen soundi

Meille yleisöystävällinen soundi tarkoittaa sitä, että rummut paukkuu, kitarat soi ja kaikesta saa selvää.

Heko

Onnettomat tyttöystävä-tarinat  /  Mustahuumori

Mitään semmoista ei meidän biisessä ole, jota Alibi-lehti ei pistäisi paremmaksi.

Joey (tyttöystävätarinoista)

Mustahuumori

Musta huumori on hauskaa. Ikävät asiat ovat kivoja, jos ne eivät satu omalle kohdalle.

Joey.

Meillä on sama linja kuin Hesarin pikku-uutisissa vähän aikaa sitten. Siinä oli otsikossa hyviä ja huonoja uutisia: "kadonneet löytyivät - hukkuneina".

Ne

Alibi-lehti

Me kerrotaan ikävistä sattumuksista, mistäs muusta sitä sitten kirjoittaisi? Mulle toi sanotusten teko on sellainen kilpailu, että pystyykö kirjoittamaan jostain sellaisesta, mitä todellisuudessa ei tapahdu... mut seuraavana päivänä kun näkee Alibin otsikon, niin aina tietää hävinneensä. Ikinä ei voi keksiä mitään niin tylyä, etteikö sillä jo myytäis Alibia!

Heko

Minä kyllä ihmettelen kuka niistä kirvesmurhaajista haluaa lukea? Ja sitten mennään valokuvaamaan niitä paikkoja: Tästä roskalaatikosta hän löytyi vain tunti veriteon jälkeen".

Heko

Sitten kun on kuva surmatyön tekijästä: arvatkaapa vain, onko sillä viikset?

Joey

Ehkä niitä lehtiä lukemalla voi huomata, että ovatpa omat asiat sentään paremmin.

Pete

Alibin lukija voi katsoa tappajan kuvaa ja verrata peilistä: on mulla itselläni sentään komeammat viikset!

Joey

Ramones-huumori

Huumori nosti Ramonesin ykköseksi muiden punkbändien yläpuolelle.

Heko

Joey Ramone

Sanoin sille, että me esitetään niiden biisejä ja sain vastaukseksi hymähdyksen, "That's a good idea"

Joey (kohtaamisestaan Joey Ramonen kanssa Provinssirockissa kesällä 1988)

Ne Luumäet Suomen musiikillisella kartalla

Mietittiin, että mitä uudet bändit soittavat tällä hetkellä, joko spiidiä tai sitten älykköpoppia. Me ollaan siinä välissä, ylä- tai alapuolella, kuitenkin jossain muualla.

 Pete (uusista bändeistä vuonna 1989)

Ne Luumäet-estetiikasta

Jotkut mussuttavat, että jos kokonaisuus on harkittu, silloin häviää spontaanisuus ja rock'n roll. Minusta se on sitä, että tehdään hommat, hyvin ja hartaasti.

Heko

Tyhmä jätkä?

Multa tultiin kerran kysymään, että mitä sä kuuntelet himassa, ja mä vastasin, että pelkkää Ramonesia - niin mä siihen aikaan teinkin. Mulle sanottiin, että "vittu sä oot tyhmä jätkä", mutta en mä oo tyhmä jätkä...

Joey

Pingis

Mä pelasin kolme vuotta pingistä aikanaan. Sitten mä huomasin, ettei tästä tule mitään. Muilla on niin paljon parempi maila.

Heko

"Onnellinen perhe" listaykkösenä

Nyt saatiin jo ykkössingle, ensi vuonna on vuorossa top nolla!

Heko

Enää meidän ei tarvitse selitellä duunikavereille tai sukulaisille, että miksi soitat jossain bändissä ja onko teillä ollut oikein keikkoja  jossain muissa kaupungeissa. Nyt jopa mutsi tajuaa, ettei me enää soiteta koulun kellarissa.

Ne

Nyt me ollaan vakavasti... tai vakavasti ja vakavasti. Nyt me ollaan ainakin otettava yhtye.

Heko

Hiiret aitassa

Jos ajatellaan, että aitan emäntä on Suomi-neito, nää ammattilaisbändit on niinku renkejä, jotka käy hakeen sieltä voita ja muuta, me ollaan se pieni hiiri, joka siellä näkkäriä haukkaa.

Joey

Teiniviikset

Teiniviiksillä on semmonen ominaisuus, että ne omistajansa silmiin näyttää kymmenen kertaa voimakkaammilta.

Heko

Ne voi jopa näyttää viiksiltä, mut kyllä ne on tipusvigut.

Joey

Viikset eli svigut ja teiniviikset

Sellainen tyyppi, jolla on teiniviikset voidaan vielä pelastaa. puhun kokemuksesta, mut pelastettiin viime hetkillä. Kun mä muinoin ylpeilin viiksistäni, yks tyyppi, joka oli tuntenut mut kaks vuotta, kysyi:  "Ai sulla on viikset?". Silloin mä näin valon. Mut sellanen tyyppi, jolla on jo viikset, eli svigut, sitä ei enää auta paljon ymmärtää tai yrittää huumorilla vihjata.

Heko

Sarjakuvat

Ei ne sarjakuvat nyt niin iso juttu ole, ...vaikka kulutan mä niihin eniten rahaa yksittäisenä tuoteryhmänä.

Joey

Tämä levy kuulostaa siltä kuin hyvä sarjakuva luettuna. En tykkää suttuisista, epämääräisistä sarjakuvista, joissa on tekstiä välillä missä sattuu.

Ne(/Pete?) Pahat ja rumat-levystä

Käytämme sarjakuvia, koska ne ovat hyvän näköisiä ja sellaista kuvakieltä, jota kaikki lapset ja lapsenmieliset ymmärtävät.

Heko

Eivät ne ole kuvakieltä. Jengi vaan pysähtyy tihrustamaan, että mitä levyssä lukee ja nappaa sen samalla kainaloon ja varastaa kaupasta ja myynti nousee.

Joey

Meidän mielestä sarjakuvat ja elokuvat kuuluvat rockin kuvastoon.

Ne

Sarjakuvat ovat tärkeä vaikute.

Joey