NE LUUMÄET LEHDISSÄ

NIIDEN KOMMENTTEJA OMISTA BIISEISTÄÄN

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Koottu lehtiartikkeleista.

Lisää kirjoitellaan sitä mukaa kun kommentteja löytyy. Jos kommentoijan henkilöllisyys ei ole artikkelista selvinnyt, kommentti on laitettu kaikkien Niiden piikkiin.

Ei mee jakeluun

(Kiitos ja anteeks 1993)

Kun katsoo uutisia tai avaa radion, aina sama juttu. Aina ammutaan ja kiusataan ja tapetaan ja räjäytelääm autopommeja ja esitellään ihmeellisiä vaatimuksia. "Mä ooon niin kova jätkä, että mä vaadin pääministerin eroa, räjäytän koulupussin...". Mua alkoi niin rasittaa se. Mä ajattelin, että tää ärsyttää, mutta miten tästä voi tehdä biisin yrittämättä saarnata, vaan vetämällä silleen niinku railakkaasti!

Kun mä keksin sen rivin "Ei mee jakeluun" mä kävelin bussipysäkille ja kirjoitin perusasiat, jotka mun mielestä oli täysin itsestäänselviä, että jokainen, jolla on aivot ymmärtää ne. Ne tuli suunnilleen samassa järjestyksessä mieleen kuin ne on biisissäkin. Viikset tuli kun piti saada riimi, joka rimmaa Ä:n kanssa ja "viiksiä" rimmaa. Se oli viimeinen pisara. Nyt se on hyvä ja siinä on myös viikset. Pieni kevennys ja asia on kuitenkin selvä.

Nämä on hyviä asioita kannattaa, mutta kun ei millään kaikki ihmiset tajuu.

Heko

Heijastin-pop

(Kiitos ja anteeks 1993)

Meillä oli kaksi kannatettavaa teemaa: viikset pois ja heijastimet esille. Heijastin on vielä tärkeämpi, se on hauska asia ja sitäpaitsi se on hyvä sana. Siinä missä viiksiä vastustetaan niin heijastinta kannatetaan.

Heko

Hä! Mitä?!

(Kiitos ja anteeks 1993)

Hyvä kun tästä kysytään, koska se on meidän ainoa kappale, jossa on symboliikkaa. Symboliikka on mainio tapa tehdä tekstejä, kun ei tarvitse itsekkään tietää mitä tarkoittaa vaan jättää kuulijalle tilaa. Antaa kuulijan itse käsittää ja kaikkea semmoista hölynpölyä. Ajateltiin, että tehdään silleen, että ei itsekään tiedetä, mitä siinä lauletaan.

Sovittiin, että yksi kirjoittaa paperille viisi sanaa, jotka on genetiivimuodossa eli esim. "rakkauden", "savannin" mitä vaan. Seuraava kirjoittaa adjekstiivit, seuraava substantiivit, sitten luetaan niitä peräkkäin ja parhaat pääsee biisille...

Heko

Idiootti-pop

(Verta ja luita 1989)

Tuli halu sanoa jotain ja tein biisin asiasta mikä mua ottaa päähän eli listamusiikista, jota pursuu radiosta jatkuvasti. Yritin puristaa Idiootti-popissa kaiken mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon, että ajatus tulisi varmasti selväksi. Nyt jengi luulee, että se termi tarkoittaa meitä, sen verran hyvin se on mennyt perille.

Idiootti-pop kertoo myös kaikesta siitä hulluudesta ja mielenvikaisuudesta mikä rock-bisneksessä on, mutta jos se otetaan niin, että kertoo meistä niin kyllä se meille sopii.

Se osoittaa, että me pystytään nauramaan itsellemme aivan helvetisti. Jopa enemmän kuin toisillemme.

Heko

Kadunlakaisija

(Pahat ja rumat 1991)

Me yritettiin tunkea Kadunlakaisijaan. Meillä oli kaksikin biisiä, jotka syntyivät siitä, "Onnellinen perhe" ja "Kadunlakaisija", mutta ei se onnistunut. Me vaan ajateltiin, että jos Ramones niin kyllä mekin!

Heko

2000 raivohullua

(Verta ja luita 1989)

Tappajatomaattien hyökkäys ja 2000 raivohullua ovat tietenkin myös elokuvien nimiä.

Joey

Laki ja järjestys

(Laki ja järjestys 1990)

Tuomari sekä Laki ja järjestys viittaavat tietenkin Judge Dreddiin.

Joey

Läski eduskuntaan! 

(Verta ja luita 1989)

Kunnallisvaalimainokset alkoivat ärsyttää suunnattomasti; Pera osaa, luota Makeen, Make luottaa sinuun. Me päätettiin tehdä oikea kuva ehdokkaasta , tyypillinen ehdokas, Läski, joka pistää kuntoon työttömyyden, valtiontalouden, sään naapurin pojan mopon jne. Aluksi sitä tehtiin ihan tosissaan mutta kun näkee sen singlen niin eihän siitä voi ajatella, että pojat ottaa kantaa.

Heko

Marin tytär

(Pahat ja rumat 1991)

Rämpyttelin kitaralla jotain Pojat-yhtyeeltä kuullostavaa. Sitten huomasin niiden levyssä Mari-nimen. Samoihin aikoihin tv:stä tuli ohjelma, jossa Mari tuli äidiksi kesken koulun käynnin.

Joey

(Hesarin kuvatekstistä Joey nappasi vielä rivin lauluun: "Marin piti mennä lukioon, mutta hän päätti ryhtyä äidiksi").

Motelli (kutsukaa poliisi)

(Laki ja järjestys 1990)

Motelli oli sellainen kappale, jossa on poliisi ja palokunta ja pahaa unta, mutta ei siinä kerrota, mitä hirveyksiä tapahtuu. Leffassa näytettäisiin, että sitten hän tarttui moottori...veneeseen ja survaisi tyttöä keuhkoon. Meistä yksityikohdilla mässäily on tylsää ja kankeaa.

Ne

Motelli on sekoitus Psykoa ja The Motel -elokuvaa.

Joey

Multa pöllittiin fillari 

(Pahat ja rumat 1991)

Kun multa varastettiin fillari, mä tein siitä heti biisin. Kun se fillari oli pöllitty mä jouduin kävelemään asemalta himaan ja mietin, että perkele, kuinka huono fillari pitää olla, että sitä ei enää pöllittäis. Ja se juttu on siinä biisissä just sellasena, kun se mulle putkahti, paitsi perkele siivottiin pois, koska ei ole mitään järkeä laulaa, että perkele, jos ei ole työtön.

 Heko

Myymäläetsivä 

(Verta ja luita 1989)

Käskin Joeya sanomaan jonkun nimen, mikä ei mitenkään liity rockmytologiaan, Myymäläetsivä, helvetin hyvä instrumentaalin nimeksi. Seuraavaksi tehdään jatko-osa Myymäläetsivän paluu , jossa alkaa tapahtua. Voin paljastaa sen verran, että siinä on pikkukundi, joka pöllii kaupasta ja myymäläetsivä vie sen takahuoneeseen ja that's it. Ideana on se, että tää ulkopuolinen kaveri huomaa tilanteen ja jää kynsiään pureskellen miettimään mitä takahuoneessa tapahtuu.

Heko

Nähdään

(Kiitos ja anteeks 1993)

Petellä oli kaunis melodia, petellä on usein kauniita melodioita, mutta vähemmän kauniita sanoja...

... Jyvällä oli, että siitä tulee hieno. Mä auttelin sitä sanoissa. Sitä tehtiin hirveän pitkään. Kun se valmistui, todettiin, että tulipa hieno! Se on ainut biisi, missä miksaajamme Janne on myös ollut sovittajana. Se keksi siihen yhen loisto-idean.

Heko

Ole hiljaa

(Kiitos ja anteeks 1993)

Se on aihe, joka on tuttu monissa ohutseinäisissä kerrostaloissa. siellä huudetaan ja kälätetään ja mieleen tulee "ole hiljaa" ytimekkäästi ja asiallisesti. Hauskaa on, että koskaan kun sanoo "ole hiljaa" ei toinen osapuoli ole hiljaa. Se on sikäli turha sanonta... Mun naapurissa, jossa aika usein otetaan yhteen, ei koskaan tule hiljaisuutta vaan aina kuuluu pientä napinaa.

Heko

Lapsenvahti

(Pahat ja rumat 1991)

Olin teininä sekopää lapsenvahti taas on väännöksemme kaikista I was the teenage-jotain elokuvista.

Joey

Onnellinen perhe

(Pahat ja rumat 1991)

Me yritettiin tunkea Kadunlakaisijaan. Meillä oli kaksikin biisiä, jotka syntyivät siitä, "Onnellinen perhe" ja "Kadunlakaisija", mutta ei se onnistunut. Me vaan ajateltiin, että jos Ramones niin kyllä mekin!

Heko

Jos joku haluaa nähdä Onnellisen perheen kannanottona, niin sekin on nippa nappa. Kirjoitin sen sanat kahdessa minuutissa, enkä ottanut kantaa, muuta kuin, että laittelin loppusointuja tamperelaiseen tyyliin.

Joey

Pösilö

(Kiitos ja anteeks 1993)

Pösilö kertoo kaikista niistä vimmastuttavista ihmisistä, jotka tulee kapakkaan, eikä osaa käyttäytyä. Kaikki tuntevat ihmisiä, jotka eivät ymmärrä leikinlaskua, eivätkä suoraa puhetta vaan tulevat siihen "örghöör, hyvä tunnelma" .

Heko

"Pösilö" on hieno sana ja siinä on sopiva määrä kirjaimia.

Heko

Rakastan sua

(Kiitos ja anteeks 1993)

 "Rakastan sua" syntyi ajatuksesta, että mikä on perusajatus kaikissa noissa epätoivoisissa teiniballadeissa? Se on se, että laulaja laulaa "ou beibi mä rakastan sua, sä et rakasta mua". Kirjoitin sen paparille, näyttääpä hyvältä, sitten mä ajattelin, että mitä muuta voi sanoa? Se on siinä tai se siitä sitten.

Heko

Sinä putosit sillalta

(Pahat ja rumat 1991)

Sinä putosit sillalta on hämähäkkimies -klassikosta, jossa vihreä menninkäinen pudottaa Gwen Stacyn Brooklynin sillalta.

Joey

Sheena se taas on

(Pahat ja rumat 1991)

Onhan se nätti biisi, mutta näkisit sen mimmin...

Ne

Se yritti Renny Harlinin filmiin, mutta se raakattiin. Se tuli muutaman makuuhuoneen kautta takaisin. Gunnareiden kanssa se oli ainakin. 

Ne

(Kysymykseen mitä Sheenalle tapahtui L.A.:ssa?)

Tappajatomaattien hyökkäys

(Verta ja luita 1989)

Tappajatomaattien hyökkäys ja 2000 raivohullua ovat tietenkin myös elokuvien nimiä.

Joey

Teinimutanttininjakilpikonna

(Laki ja järjestys 1990)

Siinä vaiheessa kun me tehtiin se, ei vielä tiedetty, että Teenage Mutant Ninja Turtlesista tehdään elokuvaa. Mulla oli biisissä vain sellainen sointukierto, johon piti saada sopimaan joku pitkä sana, ja suomen kielestä ei löytynyt sellaista.

Joey

Se on niin hauska sanayhdistelmä. olihan se tietysti yllättävää, kun huomattiin, että meidän biisistä tehdään Amerikassa elokuva.

Heko

Tule hulluksi

(Pahat ja rumat 1991)

Tulen hulluksi on käännös englanninkielisestä sarjiksesta.

Ne

Tule hulluksi on suora käännös Batman-sarjakuvasta, jossa Jokeri laulaa tekstin.

Joey

Tuomari

(Laki ja järjestys 1990)

Tuomari sekä Laki ja järjestys viittaavat tietenkin Judge Dreddiin.

Joey

Virastoon

(Kiitos ja anteeks 1993)

Oltiin Häiriköiden kanssa studiossa ja juteltiin Erkon kanssa biisiaiheista ja rokkänroll-kliseistä  - keikalle menosta, nopeista autoista... ja ajateltiin kääntää koko idea. Mikä olis kaiken sen bailaamisen vastakohta? Laulettaisiin "mä haluun töihin virastoon" sehän on niin kuiva. Siinä on hyvä ristiriita. Sovittiin, että kummat saa sen ensin valmiiksi saa pitää sen.

Piirrettiin siltä istumalta jotain rivejä ylös. Kaivoin sen parin kuukauden päästä arkistosta ja totesin sen kuullostavan edelleen hyvältä....

...Mua naurattaa vieläkin. Joku seisoo rokkivaatteissa ja kovissa valoissa hirvittävässä metelissä ja laulaa haluavansa töihin virastoon!

Heko

Älä lyö

(Kiitos ja anteeks 1993)

Meillä on vissiin nolla biisiä, jotka mitenkään liittyy meihin. Kyllä siellä jotain pientä on, mutta esim. "Älä lyö" on Ramones-henkistä hurlumheitä ilman mitään miettimistä. Se kuullosti hyvältä ja kuullostaa edelleen. Mut mä olen jäävi sanomaan Joeyn lapsuudesta.

Heko

Suoraa sen pitää olla. Ylpein olen tästä Älä lyö -biisistä, jossa sanotaan, että isku päähän saattaa aiheuttaa vakavia vammoja. Sehän on kuin jostain mietinnöstä.

Joey