www.ramopunk.com

Iskee kuin miljoona volttia CD - etusivu

Iskee kuin Miljoona volttia CD - Erkko ja miljoonan voltin uusintajulkaisu

 

Mä ostin oikeudetIskee kuin miljoona volttia –levyyn levy-yhtiö Sonicilta, joka sen alun perin kustansi, kun Sonic kuopattiin lopullisesti reilu vuosi sitten. Woimasoinnun Hannu sitten innostui julkaisemaan levyn CD-formaatissa ja hyvä näin: mua on jo monta vuotta vituttanut etten oo voinu kuunnella levyä kun mulla ei oo levysoitinta. Ceedeellä on bonuksena neljä biisiä Pinnalla –kokoelmalta ja kuusi uutta biisiä, jotka äänitettiin tammikuussa 2004. Alun perin levyn piti ilmestyä jo viime kesänä, mutta levyllä on pari käännösbiisiä ja niiden käännöslupien saamiseen meni aikaa niin paljon, että levy ilmestyy vasta nyt.  

Erkko ja Jani

Kuva alkuperäisen IKMV-levyn kansista (1992)

Mun mielestä Iskee kuin miljoona volttia on kokonaisuutena hyvä levy. Siinä on hyvät soundit, joista vastasivat Heko, joka tuotti levyn ja Ari Hämäläinen joka levyn äänitti ja miksasi. Uuden CD:n soundi on vielä pikkaisen alkuperäistä levyä parempi, koska Mikko masteroi vanhat nauhat uudestaan. Onneksi alkuperäinen DAT-nauha oli säilynyt ehjänä, ettei tarvinnut kopioida levyä vinyyliltä. Levyn soittokin on ihan yllättävän tiukkaa kun miettii kuinka kauan sitten se on tehty, varsinkin Maukan rummutus on ihan helvetin hienon kuuloista. Mun ääni oli kyllä enemmän kuin ohut vielä tohon aikaan. 

Levyn biisit on mun mielestä sellasia, että siellä on paljon aivan helvetin hyviä biisejä, mutta toisaalta levyltä löytyy myös muutamia täytebiisejä: oltiin niin fiiliksissä kun saatiin levytyssopimus ja mentiin ehkä pikkaisen liian nopeasti studioon, olis kannattanut vielä muutama kuukausi kehitellä uusia biisejä, mutta tosiaan kokonaisuutena levy on mun mielestä hyvä ja ansaitsee kyllä tulla siirretyksi CD-formaattiin.

Äänityssessio ei sujunut ihan kivuttomasti: me huomattiin vasta studiossa että Jani ei osaa soittaa: se ei vaan yksinkertaisesti pysynyt biisien tahdissa. Niinpä mä jouduin kitaroiden ja laulun lisäksi soittamaan melkein kaikki bassotkin, Jani soittoa levyllä on vaan ihan muutamalla biisillä. Miksauksen kanssa teki myös vähän tiukkaa: koko levy miksattiin yhdessä vuorokaudessa, kun studioaika kului muuten äänittämiseen, eikä Sonic suostunut maksamaan yhtä lisäpäivää. Mä en oo ikinä juonut kahvia niin paljon yhden vuorokauden aikana kuin mitä mä miksauksen aikana join. Meni varmaan kaksi päivää ennen kuin elimistön kofeiinipitoisuus oli tippunut niin alas että pystyi nukkumaan.

Pinnalla –levyn biisit äänitettiin samassa sessiossa kuin IKMV:n biisit. Levyn uudet bonusbiisit puolestaan nauhoitettiin samassa sessiossa kuin Perjantai 13. eepeen biisit. Ideana oli että, koska kyseessä on bonusbiisejä, laitetaan levylle vähän ei-niin-kauhen-tavallisia biisejä, siksi biiseistä kaksi on kovereita ja yksi on slovari!

-Erkko Häirikkö-

  Kävijälaskuri