www.ramopunk.com

Häiriköt etusivu

Häiriköt levyä tekemässä 2015

-

7. Masterointi ja kannet

Levyä tekemässä 2015 - etusivu   1. Treenausta  2. Studiossa 2.-3.6.   3. Studiossa 2.-3.6.  

4. Studiossa 15.-17.6.  5. Äänitykset lopuillaan   6. Miksaukset   7. Masterointi ja kannet

Svante Forsbäck (kuva: www.chartmakers.fi).

20.7.-28.8.2015

Masterointi

Seuraavaksi oli vielä vuorossa studiohommien vika lenkki, eli masterointi. Masterointi on kaikkein mystisin työvaihe levynteossa...

Valmiit miksaukset annetaan masteroijalle, joka kristallisoi levyn soundin kirkkaaksi ja tukevaksi. Masterointi pitää tehdä erikseen vinyylille ja CD:lle.

Itselläni on sekä hyviä että huonoja kokemuksia masteroinnista. Nörtti-EP:n masteroija taikoi levylle helvetin paljon studionauhaa hienommat ja tuhdimmat soundit. Jotain johon voi luottaa taas on masteroitu aivan luokattomasti. Levystä puuttuu potku, joka siihen olisi pitänyt masteroinnissa tulla.

Uuden levyn, kuten myös Ratkaisun masterointi otettiin varman päälle: homman hoiti Svante Forsbäck Chartmakers Oy:stä. Mies on kansainvälisestikin tunnustettu guru, jonka kanssa homma ei voi mennä pieleen.

Ainoa mutka tässä matkassa oli, että Svantella painoi kesäloma päälle kun miksaukset oli valmiina. Onneksi Aksu on tehnyt Svanten kanssa paljon yhteistyötä, joten Svante teki meille hommia lomallakin. Sen ansiosta Vinyylimasteri saatiin painojonoon heinäkuussa.

CD-masterilla tässä projektissa ei ollut niin kova kiire, sen Svante teki vasta elokuun lopussa. Kuten olettaa saattaa, masteroinnin jäljiltä soundi on karkkia korville. BTW. webistä löytyvä Kaupungin kesä on luonnollisesti Svanten masteroima.

Erkko

Santtu Särkäs otti kuvan itsestään tätä artikkelia varten.

Kannet

Yleensä meidän levyjen ongelma on kannet...

Mä oon itse levyihin vääntänyt jonkinlaiset kannet, vaikka mulla ei ole minkäänlaista taiteellista silmää tai kutsumusta hommaan. Kukaan muu ei oo vaan hommaa tehnyt.

Edelliselle, Tulevaisuus on musta -seiskalle tajuttiin ekan kerran pyytää kunnon kansitaiteilijaa, Santtu Särkästä, tekemään kannet. Seiskan kansista tulikin niin hienot, että halusin ehdottomasti, että Santtu tekee myös uuden levyn kannet. Kansien kuvista ei vielä viitsi sanoa enempää, kuin että tästä tulee eka Häiriköt -pitkäsoitto jossa kannet on helvetin hienot.

Erkko

 

 

Kävijälaskuri