www.ramopunk.com

Häiriköt etusivu

Häiriköt levyä tekemässä 2015

-

6. Miksaukset 6.-19.7.

Levyä tekemässä 2015 - etusivu   1. Treenausta  2. Studiossa 2.-3.6.   3. Studiossa 2.-3.6.  

4. Studiossa 15.-17.6.  5. Äänitykset lopuillaan   6. Miksaukset  7. Masterointi ja kannet

Studiovelho Aksu taikalujensa äärellä (kuva: Juuso).

6.- 19.7.2015

Aksu miksasi lähes nukkumatta päiviä putkeen

Sen jälkeen kun vikat äänitykset oli tehty, meni muutama päivä ja Aksu alkoi miksailemaan levyä studiossaan. Bändi sai levyn aloitusraidan ekan version kuultavaksi seuraavana päivänä. Kuten oli oletettavaakin, Aksu oli taas tehnyt helvetin hienoa jälkeä.

Soittimien ja laulun voimakkuuksia säädettiin ekan version jälkeen ihan minimaalisesti, mutta periaatteessa kaikki palikat oli jo ekassa versiossa kasassa ja homma kuulosti erittäin valmiilta.

Seuraavaksi valmistui Kaupungin kesä, joka lähetettiin saman tien masteroitavaksi ja pistettiin jakoon webbiin suunnilleen saman tien. Biisistä saa aika hyvän käsityksen millaista Häiriköt-soundia Aksu on tällä kertaa taikonut. Omasta mielestä uuden albumin soundi tulee olemaan vielä tykimpi kuin Ratkaisulla. Ihme olisikin jos näin ei olisi: Aksu on meidän levyjen välissä vääntänyt eräänkin levyn ja tietää entistäkin paremmin, miten hyvät soundit tehdään.

Kaiken kaikkiaan miksaukseen taisi mennä kahdeksan päivää. Aksu pisteli mulle valmiiksi biisejä meiliin ja yhdessä tsekattiin hienosäädöt esim. taustalaulujen ja vastaavien juttujen volumeille. Nää on näkemysjuttuja, joihin amatöörillä (minä), oli mielipide, mutta loppujen lopuksi annoin ammattilaisen (Aksu) päättää miten kyseiset säädöt tehtiin.

Kun kuuntelin valmiita miksauksia, tuli fiilis että levy on meidän mittapuun mukaan aika vaihtelevan kuuloinen. Levyltä löytyy esim. akustista kitaraa, stadionrokkia ja synkempää menoa.

Aksun miksauspäivät ei todellakaan olleet mitään kahdeksasta neljään -meininkiä, vaan äijä painoi hommia lähes nukkumatta monta päivää putkeen. Vikana päivänä, kun menin tekemään Aksun kanssa viimeiset  viimeistelyt biiseihin, Aksu oli painanut hommia jo vuorokauden putkeen ja sen perään me vielä työskenneltiin monta tuntia. Ja tais  aiemmin unohtua mainita, että kun me ääniteltiin lauluja, studiopäivän jälkeen Aksu jatkoi päivää miksaamalla toista levyä. Kesän tiukkojen sessioiden lopputuloksena oli, että Aksu ei jaksanut kirjoittaa edes laskua Airistolle muutamaan viikkoon.

Pakko sanoa että Aksua ei pysty liikaa kehumaan. Vaikka äijää välillä varmasti väsytti ja vitutti, eikä varmasti ollut aina kivaa työskennellä huonosti soittavien amatöörien kanssa. Tällä en tarkoita Maukkaa vaan meitä muita. Silti Aksu aina pisti meidät vetämään samaa kohtaa uudestaan ja uudestaan, kunnes saatiin nauhalle tarpeeksi  laadukasta jälkeä. Miehen ammattitaito nostaa aina meidän bändin ns. nextille levelille.

Erkko

Aksu (oik.) säätämässä Juuson kanssa studiosessioiden alkupuolella. Toisen teorian mukaan Juuso on  kumartelemassa studiovelholle, lienee syytäkin... (kuva: Erkko).

 

Kävijälaskuri