www.ramopunk.com

Häiriköt etusivu

Häiriköt levyä tekemässä 2015

-

1. Treenausta

Levyä tekemässä 2015 - etusivu  1. treenausta  2. Studiossa 2.-3.6.   3. Studiossa 2.-3.6.  

4. Studiossa 15.-17.6.   5. Äänitykset lopuillaan   6. Miksaukset   7. Masterointi ja kannet

7.4., 15.4. ja 16.4. 2015

Erkko ja Juuso (kuva: Maukka).

Alkaa vähitellen kuulostamaan hyvältä

Aloitettiin uuden levyn biisien treenaus huhtikuun alussa reenikämpällä Kaapelitehtaalla. Nyt on takana kolme sessiota, ja ollaan vihdoin saatu kaikki uudet biisit soitettua ainakin muutamaan kertaan läpi.

Biisejä on tällä hetkellä vielä liian monta: 16 uutta ja lisäksi pitkäsoitolle nauhoitetaan uudestaan kaksi-kolme biisiä "Tulevaisuus on musta"-seiskalta. 

Pientä karsintaa joudutaan vielä tekemään, todennäköisesti studiossa tullaan nauhoittamaan 15-16 biisiä. Päätettiin kumminkin, että toistaiseksi vielä pidetään kaikki biisit mukana listalla. Karsinta tehdään vasta kun ollaan nähty, miten biisit toimii valmiimpina versioina.

Oli jo unohtunut miten helvetinmoinen duuni on ottaa haltuun tuollainen määrä uusia biisejä. Kaipa nuo ajan kanssa oppii, tällä hetkellä kaikki biisit tuntuu kaikilla olevan yhtä mössöä pään sisällä.

Vähitellen biisit alkaa kuulostamaan suunnilleen siltä, millaisiksi ne omassa päässäni oon kuvitellut. Biisejä löytyy vanhaan tapaan slovarista HC-mättöön, suurin osa kuitenkin on aika perus-Häiriköt-kamaa. Omasta mielestä biisit alkaa jo vähitellen kuulostamaan hyviltä - osa on jo aika valmista kamaa - mutta tää on kyllä kohtuullisen subjektiivinen mielipide. Tosin voin myös kertoa, että kun aloitettiin sessiot, oli alkuun fiilis, että tuli tällä kertaa tehtyä mitättömän surkeita biisejä.

Reenisessioilla on selkeä päämäärä: studio on varattu 2.6. alkaen, siihen mennessä homma pitää olla hallussa, studiossa ei enää kannata treenata..

Erkko

 

(Kuva: Maukka)

Tylysti kantaa ottavaa, kevyempää kauhua ja sekoilua

No niiiiin. Nyt se on täällä, se aiemin luvattu Musta tulevaisuus sitten...

Tosi hienoo jos tykkää ottaa ja antaa pataan, tetsata poteroissa kuin isoisä aikanaan, tai heilua kujilla väärin lääkittynä ja hyljeksittynä. Ei vittu mikä meno oikeesti. Siis maailmassa yleensä.

Sitte on tää Salosen veljeksistä vanhempi vielä teroittanu kynänsä ja on taltioinu ajan kuvan vähä turhankin hyvin. Musta huumori ja menevät melodiat saattavat hätäisimpiä hämätä, mut pinnan alta se törky taas koko komeudessaan paljastuu. Nämä rujot runot ja riipivät sävelet on nyt alustavasti saatu sovitettua liima-triolle ja hiljalleen siirrytään hienosäätö-vaiheeseen.

Matskuun kiinni käyminen tuotti alkuun meigälle suurehkoja ongelmia. Ei pelkästään siksi, että tekstit luotaavat niin rujosti tätä pimeyden aikaa ja että basistin lausuttavaksi on tarjoiltu taas ne "kauneimmista kauneimmat" viisut, vaan myös liian murhaavien riffien takia! Ei vaan pystyny leipomaan kotioloissa, kun teki mieli paiskoa seinät ja kupit nurin. Pari semmoista biisin alkua on vääntäny, että joo-o ja juust-just. Edellinen albumi alkoi todella pysäyttävällä ja hämmentävällä hetkellä (Tunteeton). Pahoin pelkään, että samaa runnontaa, vähintäänkin samalla forcella, on tälläkin kertaa jossain kohtaa lättyä tiedossa.

Odotukset on siis melko korkealla, varsinkin sen jälkeen kun Aksu saatiin taas recci-nappia ja viritysmittaria vahtaamaan. Huipputason ukkoa oli muutenkin saatavilla ja työhön innolla tarttumassa, mutta että saatiin mies jonka säädöillä se Ratkaisun nenuun veto-soundi ja gruuvi luotiin, niin eihän nyt enempää voi toivoa.

Just ennen reenien alkua Erkko sai puristettua vielä yhen vähä positiivisemmankin rallin, joten itse savotan alkaessa olikin sit jo tunnelma varsin jeeees.

Jos nitkahti polvet kauhusta, kun aloin talvella demoja sisäistään, ni nitkahti kyl toisella tapaa si reeneissäki ku isot pojat pistivät biisejä kuosiin, eivät selvästikkään ole ensimmäistä kertaa päät syvällä Alepan, Valtsun ja Siwan pussissa! Ekat sovitukset tuli aika pirhanan iisisti, kun äijillä on yhteys ja osaaminen konseptiin jo kaukaa viime vuosiduussenilta. Parhaansa siinä sitten tekee tämäkin kurja.

Nyt on parikytä hyvää biisiä vielä messish, niistä suurin osa tylysti kantaa ottavia, sit on kevyempää kauhua ja sekoilua, sekä siibale niin synkkää soutua, että heikkomieliset älkää vaivautuko. Tai keskustelkaa ainakin ensin lääkärinne kanssa riittävästä lääkityksestä. Beibien, ryynien ja oman jakopäätteen kanssa näissä ralleissa tunnetusti käy miten käy...

Tästä on hyvä jatkaa kohti maalia. Ennen studioo ehditään vielä kerran hurmaamaan Suomen Turku ja levy-yhtiön mainoskasvot käyvät hurmaamassa koko Euroopan lauluskaboissa. Ja kas, niin on pian punkero uusi hevi ja musta, siihen päälle sitten tämä lätty ja kaikki talvet Pattijoella isolla budjetilla. Ou jea.

Kovat on pojalla puheet, mut ainakin teitä on varoitettu! Toivottavasti tulee kiva ja kuuma kesä, sillä syksyllä tulee kylmää niskaan isolla saavilla. Karmilan Mikolle sitä bluusia! 1234...

Juuso

(Kuva: Maukka)

6.5. 2015

Maailman pisimmät reenit

Pidettiin keskiviikkona 6.5. maailman pisimmät reenit, ainakin tuntui siltä. Suunnitelmissa oli soittaa kaikki vielä mukana olevat uudet biisit, yhteensä 16, nauhalle jatkojalostusta varten.

Puolivälissä meinasi usko loppua, kun homma eteni kovin hitaasti. Lopulta aikaa kului 4,5 tuntia, taukoja oli tasan yksi ja pää oli session jälkeen todella
pehmeä. Saatiin kuitenkin alkuperäisen suunnitelman mukaan kaikki tarvittava nauhalle, ja homma jatkuu suunnitelmien mukaan.

Tässä vaiheessa biiseissä on mukana vasta lähinnä komppikitarat, liidilaulut, basso ja rummut. Kaikki muut jutut - taustalaulut, kitarakuviot, tamburiinit, urut, viulukoneet, pommit, suhinat, pörinät  ja örinät ym. - on vasta kehitteillä. Pitkäsoitosta tulee aika tylsä ja puuduttava, jos biiseissä ei noita "mausteita" ole riittävästi. No okei, tällä kertaa näyttäis siltä, että todennäköisesti ainakaan viulukonetta ei levylle ole tulossa.

Kitarakuvioita ollaan kehitelty yhdessä vanhan Häiriköt-basisti Malisen Anssin kanssa. Anssi on kova kitaristi ja tulee studioon soittamaan kaikki hienommat kitarakuviot. Mä keskityn soittamaan lähinnä kompit ja helpoimmat kuviojutut. Ratkaisukin tehtiin tällä samalla tavalla. Säästyy studiossa helvetisti aikaa, ja jälki on paljon paremman kuuloista, kun kitaraa soittaa tyyppi, joka sitä oikeasti osaa soittaa. Pari sessiota ollaan vedetty kaksistaan Anssin kanssa, viimeisin  perjantaina 9.5., ja kitarakuviot alkaa olemaan kahta biisiä vaille valmiiksi hahmoteltuja. Ollaan äänitelty Anssinkin kanssa kaikista biiseistä jonkinlaiset nauhat, joiden pohjalta kitarajuttuja voi treenata ja jatkojalostaa.

Homma jatkuu tästä vielä aika monella rintamalla. Vielä on tulossa parit yhteiset reenit, joissa tsekataan mm. biisien lopulliset tempot. Sen lisäksi täytyy kehitellä kaikkiin biiseihin taustalaulut, miettiä kaikki muut levylle tulevat mausteet ja kirjoittaa ne ylös Aksua varten. Ja jotenkin pitäisi sen lisäksi muistaa viedä kitaranuppi putkien vaihtoon. Stressiä pukkaa jo.

Erkko

(Kuva: Maukka)

 

20.5. ja 26.5. 2015

Viimeiset reenit ennen studioon menoa

Nyt loppui harjoittelu...

Viimeiset reenit vedettiin 20. ja 26. toukokuuta.Niissä säädettiin biisien tempot kohdilleen. Treeneissä me ollaan soitettu biisejä livenopeudella. Levyillä samanlaiset tempot kuulostaa hosumiselta. Siksi biisejä pitää hidastaa levylle. Nyt pitäis kaikki olla biiseissä kohdallaan studiota varten. Homma jatkuu 2. kesäkuuta studiossa.

Erkko

Biisit kuosiin

Juuh, oli tommosen biisiläjän hallintaan saattaminen kohtuu työlästä, kun ei ihan pelkkään leipomiseen voinu koko kevättä keskittyä.

Saatiin biisit kuitenkin kuosiin niin, ettei studion alkaessa tarvinu enää paljo muuta niistä säätää ku muutamat temmot vieläkin tykimmiksi, joka ikävä kyllä useimmiten tarkoittaa nopeuden laskemista...

Tilastojen ja exel-kaavioiden vertailun kiistaton tulema kuitenkin on, että jos Ratkaisu oli jollekin liian hidas-laiska-raahaava-vässypläjäys, voimme jo nyt luvata entistäkin nopeamman Häirikkö-platan!

Oli hyvin opettavaista ja yllätyksellistä mulle, kuinka paljon biisien ja riffien tunnelma muuttu tempojen hienosäädössä.

No nyt sit tiedänkin kaikesta kaiken. Jopa sen että bassonkin kieli voi katketa ja jos se katkeaa, se katkeaa just ennen studiota, kun liian uusia kieliä ei halua käyttöön. Tuosta tuli ujo kriisi, jonka hyvin palveleva paikallinen kivijalkamusapulju ja tuttu hippi ratkaisivat hienosti. Support your local diilas!

Juuso

(Kuva: Maukka)

 

Kävijälaskuri