www.ramopunk.com

Tampere 5.-7.3.2009

7v-keikkaraportti -etusivulle

 

Perjantai-illan meininkiä (kuva: Hartza).

Minna E:

Minna E:n 2-vuotissynttärit

Varoitus ennen kuin luet tämän ja tuhlaat aikaasi ehkä viisikin minuuttia: tämä keikkaraportti keskittyy lähinnä kaikkeen muuhun paitsi musiikkiin. Sanavarastostani ei valitettavasti löytynyt oikeita sanoja kuvaamaan tunnelmaa, jonka bändien lavalta räväyttämä musiikki minussa aiheutti. Niinpä keskityn pitkälti oheistoiminnan kuvaamiseen.

Woimasointu piti levy- ja t-paitakauppaa auki kaikkina kolmena päivänä (kuva: Hartza).

Torstai on toivoa täynnä

M!kan ylläpitämän Ramopunk.com –sivuston 7-vuotiskemuihin oli pakko päästä heti torstaista lähtien, sillä olinhan tasan kaksi vuotta aiemmin kokenut jälleensyntymäni Minna E:ksi bileissä, joissa silloin juhlittiin samaisen sivuston 5-vuotisjuhlia. Tätä hetkeä oli siis odotettu kuin Luumäkien comebackia, ja tästä oli saatava jokainen arvokas sekunti irti. Niinpä uusi työ sai joustaa heti toisella viikolla, ja torstai-iltana iltana se oli menoa. Junan ravintolavaunusta löytyi Lapin kullan lisäksi mahtava otus paikkaamaan tuliaisvajausta, ja perillä ojensinkin majapaikkamme isännälle Ilpo Ilveksen. Syystä tai toisesta se ristittiin välittömästi uudelleen Ilpo Tapparaksi. Viimeistään tästä tiesi, että nyt oli tultu Tampereelle.

Jo torstaina Vastavirta-klubi näytti juuri siltä miltä piti: lavaa koristi Debbien bändilakana, baaritiskillä käytiin iloista jutustelua, mustat nahkatakit halailivat toinen toistaan, viikonlopun ehdoton kuningas M!ka pyöri hyväntuulisena muiden mukana eikä Woimasointukaan pettänyt: se oli omalla paikallaan Vastavirran takaseinustalla. Niin, ja piti tuo Hannun pulju muutenkin taikavoimansa: jostain syystä se onnistui jälleen myymään minulle useampia levyjä kuin mitä olin päättänyt hankkia. Laukkuun siirtyi Poikien Ketä sä rakastat ja Santaa sekä niin kutsuttu M!ka EP.

Jos jotain outoa näiden juhlien puitteista oli haettava, niin se löytyi lattian rajasta: hämmästyksekseni lattiaa ei polkenutkaan niin moni tennaripari kuin nahkatakkien määrästä olisi voinut päätellä. Onko ramomuoti muuttunut syksyn jälkeen, jolloin jätin aktiivisen vieraskirjan seuraamisen?

Torstaina hiet irrotteli Debbie, Loose, Normaaliryhmä ja Väärät vieraat. Suukko sille, joka keksi tuoda vanhat Eput mukaan näihin kinkereihin! Olin silloin -79 vielä turhan nuori keikoille, joten periaatteessa näin vanhat Eput eka kertaa livenä. Sitä vaan ihmettelin siinä kuullessani, että oliko minun sen aikaisten C-kasettieni nauhat päässeet venymään, kun jotenkin tuo jytke tuntui olevan alkuperäistä nopeampaa…

Normaaliryhmä: Tuuska, Markys ja Teemu (kuvat: M!ka).

Perjantai ja kolmastoista, melkein

Perjantaiaamuna Hotelli Ilpossa kuunneltiin radio 957:aa ja odotettiin kuumeisesti M!kan haastattelua. Oi joi, kun korvia hiveli kuulla Poikien Ketä sä rakastat ja Joey Luumäen ja Tappajatomaattien Sopimatonta. Ja parasta oli tieto, että nuo molemmat biisit kuulisin vielä tämän viikonlopun aikana livenä! Niille, joiden korvat eivät olleet oikeaan aikaan oikealla taajuudella kerrottakoon, että M!ka kertoi perustaneensa Ramopunk.com –sivustot Joey Ramonen kuoleman jälkeen, kun hänestä tuntui, että koko Ramones-henki oli unohduksissa. Ajatelkaa, millaisen yhteisön M!ka on onnistunut seitsemässä vuodessa luomaan yhden nettisaitin ympärille. Se on uskomatonta, mutta totta.

Olin ehtinyt miettiä, että kenelleköhän tuomaristo tällä kertaa ojentaa kultaisen pesismailan. Kuka oikeasti olisi niin ylivoimaisen valovoimainen, että tuo huikean hieno palkinto lohkeaisi juuri hänelle? Mutta tuomaristo osasi hommansa: pesismaila meni täysin oikeaan osoitteeseen jäädessään Vastavirralle. Kimmo ja Hartza: onnistuitte valinnassa – ja minun yllättämisessä: miten noin itsestään selvää valintaa en edes tullut ajatelleeksi! Ja Vastavirran väelle kuuluu onnittelut ja kiitokset hyvästä työstä.

Onneksi olin ajoittanut oman kisakuntoni kohdilleen, ja jaksoin vetää duracell-pupuna koko päivän alusta loppuun. Perjantaina oli nimittäin mielestäni kaikkein kovin kattaus: oli Poikia, Rehtoreita, 70-luvun Vihanneksia, Iskuryhmää ja Joeya. Tästä on paha pistää paremmaksi.

Lauantaina meno sen kun yltyi

Lauantaipäivän Ramosoppa jäi Hotelli Ilpon asiakkailta väliin, kun muita tuppasi väsyttämään ja minä itse istuskelin saunan lauteilla. Edellisen illan hiet kun vaativat kuuden tunnin löylyttelyn ennen kuin suostuivat irtoamaan. No, Ramosoppa oli varmasti loistava tapahtuma, mutta emme mekään täysin tyhjin käsin jääneet: hotellin isäntä valmisti omin pikku kätösin meille täydellistä makaronilaatikkoa, ja upotti sen meihin, minkäs muunkaan kuin Popedan, tahtiin. Kyllä kai se Plevnan ruuille ja Joeyn akustiselle keikalle veti vertoja, eikö?

Tiesittekö muuten, että hotelli Ilpo on 5 ja ½ tähden hotelli? Sillä minkä muun hotellin minibaarista löytyy kylmien juomien lisäksi broileria ja jauhelihaa? Tai missä muussa hotellissa sauna lämpeää 24h ja vilvoitteluun on mahdollisuus privaattiparvekkeelta? Kysyn vaan.

Jos nyt jotakin sanoisi bändeistäkin, niin mielestäni kaikki vetivät lujaa, osa jopa rälläkällä. Lauantai-illan bändeistä odotin, niin kuin varmaan moni muukin, eniten Joey Luumäkeä ja Tappajatomaatteja – ja bändi kyllä täytti tai jopa ylitti kaikki odotukseni. Kaikista 7vee kinkereiden bändeistä erityisen kovassa iskussa tuntui olevan Normaaliryhmä, 70-luvun Vihannekset, Pojat, Joey ja Tappajatomaatit eikä valittamista ollut Himanesissa, Loosessa eikä Kakkahätä 77:kaan. Biiseistä eniten pohjelihaksia ja hauista koettelivat Sopimatonta, Eka kerta, Sä oot rok, Myrkkyä, Näillä mennään, Ei se siitä, Vedän beibi ja Ole hyvä nyt. Ne kun jysähti ilmoille, niin silloin olis kyllä Tena ladylle ollut käyttöä.

Juontaja Ramo T.A. Mikkonen kädessään Pina T.A. Mikkos-nukke (kuva: Hartza).

Ja tietenkin myös maailman parhaat vakiramojuontajat jaksoivat hauskuuttaa: Joey Asterix (?) partansa ja Heko päättömän barbiensa kanssa. Tiesittekö muuten, että Hekon tukka tuntuu usvaiselta niityltä? Mie tiedän, sillä kokeilin sitä varovasti perjantaiyönä Sputnikissa…Tai sitten se oli vaan hiuksia ja hikeä.

Mutta eihän juhlat olisi mitään ilman juhlavieraita. Vastavirralle juhlimaan oli saapunut väkeä niin runsaasti, että pippalot oli loppuunmyyty jo aikaa ennen H-hetkeä. Ja mitä porukkaa siellä olikaan: ihania ihmisiä, jotka bändien lisäksi loivat tapahtumaan aivan erityisen tunnelman. Eniten sydäntäni lämmitti Empun ja Tumpin kihlaus – siitä vielä kerran sylillinen haleja. Samoin Reksi-Sanna (ok, olet bändissä, mutta kehunpa kumminkin): voisitteko kuvitella upeampaa naista vetämässä Reksien solistina, häh? Sannaa katsellessa voi kyllä olla ylpeä siitä, että on nainen. Ja Leenan hymy valloitti jälleen tutun kiharapehkon keskeltä – ja vieläpä niin samalla korkeudelta oman pääni kanssa, etteivät niskat taittuneet, vaikka hymyä olisi katsellut kauemminkin. Ja kunniamaininnan haluan antaa Hallulle selvästä vedosta – kova jätkä oot! Ai niin, ja erityiskiitokset vielä Tomalle, Sampolle ja Joeylle ystävällisistä sanoista lyhyiden juttutuokioidemme aikana. Ja tietty Tupille kuuluu suurin kiitos minun juhlien hyvistä fiiliksistä: kiitos kun oot.

Tennarikoruja taiteileva Elina meni bileissä kihloihin (kuva: Laitio-Ramone)

Lopuksi täytyy vielä onnitella vielä M!kaa upeiden juhlien järjestämisestä – harvoin olen juhlinut näin kovasti kaksivuotissynttäreillä. Ja niin, tällä kertaa mä näin ne kaikki: Debbie, Loose, Normaaliryhmä, Väärät vieraat, Joeyn soolo, Iskuryhmä, 70-luvun Vihannekset, Rehtorit, Pojat, Jack Addict, The Tarjas, Himanes, Kakkahätä -77 ja Joey Luumäki ja Tappajatomaatit. Ääni meni, väsy tuli ja paha oli sunnuntainen olokin. Mutta oli se sen arvoista!

Minna E

Minna syntyi uudelleen Minna E:ksi Rampunk.com 5-synttäreillä (kuva: Jeke)

 
 

 

Kävijälaskuri