M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

NIIDEN PALUU 1999

Takaisin NIIDEN PALUU 1999 sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Pasi Kostiainen, Ilta-Sanomat 21.5.1999

Ne Luumäet tekee tänään paluukeikan Tavastialla

Ne on siinä!

NE on täällä taas. Ne Luumäet, Ramonesia suomeksi laulanut ja sitten samalla nasevuudella omia biisejä tehnyt bändi. Vuonna 1993 Ne hajosi, mutta nyt palataan kesäksi. Rahastamaan , Ne uhoaa.

Meidän ei tarvitse näyttää kenellekään mitään. Paitsi, että lyödään ällikällä. Me ollaan parempia kuin moni luulee, kitaristi Heko Luumäki uhoaa

Jos Ne Luumäkiä vähättelee, ei tainnut kuunnella suomalaista rockia vuosina 1986-1993. Silloin Ne Luumäet oli suosituimpia Tavastialla esiintyneitä bändejä. Silloin Ne teki monta albumia, joista ensimmäisellä versioitiin Ramonesia ja myöhemmillä poljettiin samaa tahtia omilla kappaleilla.

Onnellinen perhe oli Niiden suosituin biisi, se nousi listaykköseksikin. Muita hittejä olivat Läski presidentiksi, Tuomari, Kesäloma on kesällä ja Maauimalaan. Niitä matkittiin, Suomeen ilmestyi muitakin ramonesmaisesti soittavia bändejä. Ne oli sarjakuvamaisen hauskoja ja ennen kaikkea: Ne oli nasevia.

Sitä Ne on edelleen. Vuosien tauko ei Hekon mukaan ole tuonut Niiden biiseihin sooloja tai turhia kielikuvia. Asian voi tarkistaa vertaillen vaikka Niiden kokoelmalevyä Rahat ja pois sekä uutta cd-ep:tä. Sen Ne kuulemma teki taas nopeasti.

-Syöksy sementtiin -biisin tekemiseen ja levyttämiseen ei mennyt kuin 19 minuuttia: kirjoitin tekstin parissa minuutissa, biisi treenattiin kämpällä pari kertaa ja soitettiin studiossa kerralla sisään. Sitten lauloin sen pari kertaa, Heko selittää. -Siinä vaiheessa aikaa oli mennyt kymmenen minuuttia. Jotenkin Karmila sai tuhlattua miksaukseen ne loput minuutit.

Ne ei näe syksyä

Ne Luumäet toimii vain kesän. Heko vakuuttaa, että siihen se Niillä jää, vaikka miten hyvin menisi.

Ei riitä aika eikä tarmo, Heko sanoo. -Ne Luumäet on niin kuin sairaudesta sanotaan, voitettu kanta.

Syksyllä kitaristi Heko Luumäki muuttuu kitaristi Heko Rehtoriksi. Persoonallisuus jakautuu tosin jo aiemmin. -Tammerfestissä mulla on kesällä ihmisen elämän kaks ääripäätä. Torstaina täpötäydellä Pakkahuoneella Problemsin ja Yön kanssa Ne Luumäet. Perjantaina Rehtorit jonkun räpärällään yläkerrassa.

Heko ei valita paikkojen pienenemistä. Kun kerran on pakko vatkata, niin on. -Lopettamisen ajatteleminen on aina hassua. Esimerkiksi äiti-merkkiset henkilöt kyselee aina, että viäläksä soittelet sitä kitaraa. Mä vastaan, että vieläksä hengittelet?

Takaisin NIIDEN PALUU 1999 sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle