M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

ENSIMMÄISET ARTIKKELIT 1986-87

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Markku Halme, Rumba 1/87

NE MELUU, NÄET!  

"Analysointi on perseestä. Me ollaan arvostelun ulkopuolella". Ne Luumäet eivät suhtaudu tulevaisuuteensa turhan vakavasti. Ramones-kaava on ehkä kohta kaluttu loppuun mutta pojilla saattaa olla jotain uutta takataskussa...

Että mitäkö yhteistä on Ne Luumäillä ja Ramonesilla? No, ainakin laulusolisti Joey Luumäki (203) on sentilleen yhtä pitkä kuin Joey Ramone(6'8"). Ja Heko Luumäen kitara on tarkka kopio Johnnyn ritsasta, josta tämä muinoin pulitti sata taalaa - Heko luonnollisestikin maksoi omastaan inflaatiokertoimella tarkistetun kopiohinnan 400,-. Rumpalit ovat vaihtuneet samaan tahtiin kuin amerikanserkuillakin ja tällä hetkellä pallia pitelee Kaide Luumäki. Basisti Kari Luumäellä puolestaan on yhtä jykevä leuka kuin Dee Deellä.

Ja sit noi biisit on samoja, mutta kiistämättömän nerokkaan sanatarkasti suomen kielelle ja oloihin käännettyinä. Tällä hetkellä on varastossa 34 versiota, joista keikkasettiin mahtuu parikymmentä kerrallaan.

-Ja sit on pari, jota nää jurbot ei suostu soittaa...

-Ja sit on pari sellasta, joita tää in-henkilö ei suostu laulaa. (Ilta-Sanomien ensi vuoden in/out listalla kas kun Joey Luumäki oli in ja Joey Ramone out!!!)

-...kun niihin ei oo kunnon sanoja, esimerkiksi tää Turenki 95 (Durango 95 - se instrumentaali).

Tekstin kääntäminen on ollut Hekon ja Joeyn harteilla, tätä nykyä lähinnä viimeksi mainitun. Niitä ei ole tehty sydänverellä eikä pershiellä, saatikka krokotiilinkyyneleillä.

-Kyllähän niitä tulee... rennosti kun otetaan ni ei oo mitään vaikeutta etteikö tulis edelleen. ei niihin aikaa mee ku tommonen kolmesta kahteentoista minuuttiin. Se vaan vaatii sellasen oikeen tilanteen. Parhaiten irtoo kun on helvetin väsyny...

-...mutta onnellinen. Kyllähän se sitten usein jää jostain parista sanasta kiinni. Kerran tässä me järjestettiin biisintekobileet keskioluen voimalla ja niissä saatiin monta juttua kuntoon.

KUNHAN TÄSTÄ PÄÄSTÄÄN EROON

Ne Luumäet eivät kuitenkaan aio koko loppuikäänsä jauhaa pelkkää Ramonesia suomeksi.

–Alusta lähtien me ollaan tehty omialkin biisejä, mut niitä ei oo vaan soitettu keikoilla, paitsi kerran, viime helmikuussa Uudella Ylioppilastalolla kun soitettiin ne kaikki, kokonainen setti omia biisejä…

  -Noit omia biisejä voi tässä lähtee tutkii ja treenaamaan sit kun ja jos huvittaa, kunhan nyt ensin tästä päästään eroon…

Kunhan tästä päästään eroon?!?S!

-Yks asia kerrallaan ja aikansa kutakin. Sit ku tuntuu siltä et hei, nyt ois hauska tehdä joku oma ralli ni sit heitetään. Mut vielä ei tunnu siltä.

Mutta siis  tulevaisuudessa saatetaan vielä nähdä Ne Luumäet soittamassa pelkästään omia biisejään?

-Miksei olis… mulla (Heko) on pöytälaatikossa 25 biisiä, ja niistä ehkä kuus vois kelvata lopulliseen jakeluun – se olis ihan hyvä prosentti. Kyllä nekin on tavallaan ihan Ramones-biisejä, en mä muunlaisia osaa tehdä. Jos joku vielä haluu lähtee kuuntelee sellasii, niin se on ihan hyvä juttu… mut ei me osata mitään muuta.

-Niiden sanotuksiin pyritään saamaan, jos mahdollista, vieläkin mustempaa huumoria kuin Ramonesilla… tapetaan, hakataan lapsia ja nauretaan räkäsesti perään. Munmuassa sellasia biisejä ku Tappajatomaattien hyökkäys, Surullista mutta totta ja Älä lyö. Ja sit sellanen Ramonesille omistettu biisi jossa on kolme riviä sanojaaa, kaks sointua ja se kestää yhden minuutin. sen nimi oon Mä en haluu mennä alas kellariin, mutta se sis ei oo tää samanniminen Ramonesbiisi.

Ei kukaan muu ole tehnyt omia biisejä?

-Joey on tehny muutaman, mut ne on liian pop-biisejä. Ne ei oo hirveen Ramonesia, ne on hyvii biisejä mut ei hirveen Ramonesia…

-Tätä tehdään tällä pohjalla niin kauan kun tää on lystiä. kesän aika on varmaan sellanen kriittinen aika… et jos tos keväällä tapahtuu sellanen siirtymävaihe et okei, katotaan näitä omia biisejä, et tuleeks siitä mitään. Mut jos ei tunnu hauskalta niin vedetään pois.

VASTAANOTTO

Kuinka hyvin tämä Ramoneskopiointi noin yleensä on menyt yleisöön?

-No kyllä tää Helsinki alkaa olla aika nähty paikka ihan puolin ja toisin, täällä on jollain tapaa seinä pystyssä. (Sanovat pojat, vaikka esimerkiksi jouluaaton keikka Tavastialla saavutti lähes ennennäkemättömän sukseen). Tampereella voi vielä pari kertaa käydä, ja pohjoisemmassa tää tuntuu elävän aika vahvasti vielä. Junteissa tää on viel aika uus juttu, siellä kaikki tajuu tän jutun uudestaan, et hei mieletön juttu, pelkkii Ramonesbiisejä käännöksinä… stadissa se on vähän semmosta, et haluu näyttää, et vieläkin pystyy tekee keikan samalla tarmolla ja energialla, vaikka kaikki tietääkin jo tän jutun. Tuolla muualla tätä katotaan vieläki vähän suu auki: soitattekste tosiaan pelkkää Ramonesia suomeksi. Kouvolasta löyty eka jätkä joka ei tajunnu eikä digannu tällasta ideaa… ”siis eiks teil oo yhtään omaa biisiä. Siis miten te voitte tehdä jotain tällasta Ramonesille, et mä en tajuu ollenkaan”.

Keikkatahti pääkaupunkiseudun ulkopuolella ei ole vielä huimannut päätä, mutta syksyisen levyjulkaisun uskotaan parantavan tilannetta kevään suhteen – ehkä nyt saadaan jo keikka Joensuuta pohjoisemmaksikin. Joka tapauksessa kaikissa paikoissa, jossa pojat ovat soittaneet, ovat järjestäjät tyytyväisinä tervetulluttaneet pojat uudemmallekin keikalle. silloinkin, kun pojat vetivät Valkeakoskella sunnuntai-illan pohjalukemat – 17 maksanutta. ”Parempi onni ensi kerralla”, totesi järjestäjä pulittaessaan Luumäille prosenttipohjaisen keikkaliksan. niinhän se on ettei yleisöä saa hyvällekään keikalle paikalle, jos bändi on tuntematon eikä levyä ole ulkona. Helsingin viidakkorumpu sentään on tavoittanut jo satalukuisia joukkioita.

ARVOSTELUN ULKOPUOLELLA (?)

No mitä mieltä omasta levystä?

-Tyytyväisyydestä nyt ei ainakaan voi puhua ton levyn yhteydessä. Kannet ja sisäpussi on hyvät, ja vielä silloinkin kaikki näyttää hyvältä kun levyn vetää ulos ulos sisäpussista, mutta loput valoisat hetket jää sitten kolmeen-neljään biisiin – ja sekin on jo paljon sanottu. Studiossa oli vielä saundit kohdallaan ja tasapainossa, mut kaiverruksen jälkeen oli kaikki toisin. jonkun olis pitäny kaivertaa uudelleen, mut ku oli taas vauhti päällä, eikä sitä koelevyä oikeen kukaan ehtiny edes kuuntelee…

-Siihen on kyl ihan hyvä keino, miten ne saundit saa paranemaan, et kun kääntää bassopotikasta lisää volyymiä. olis pitäny laittaa sisäpussiin tällänen käyttöohje.

-Mut kyllä toi b-puoli on selvästi paremmin onnistunu.

Soundien pieleenmeno ei kuitenkaan ole suurin harmistuksen aihe. poikia kismittää jopa kyrpiintymiseen asti kriitikoiden ”mitä tämän jälkeen” –pohdiskelut.

-Kyllä tyyppien pitäis tajuta, että tää ei kuitenkaan ole mikään oikea bändi. Tää nyt on oman aikansa, ja sit kun ei enää kelpaa, niin se on sit siinä. Toista levyä me tuskin tullaan tekemään… ainakaan näillä eväillä. Me ollaan niin huumoripohjalta liikkeellä, et meidät voi rauhassa ohittaa olankohautuksella, mut kaikki tää negatiivinen kritiikki… me ollaan arvostelun ulkopuolella. Tai että dumauksessakaan ei oo mitään vikaa, mutta analysointi on perseestä. Nyt vaan duunattiin tohon noi biisit, mitä ollaan eniten väännetty ja käännetty, eikä siin oo mitään sen kummempaa.

Ja kaupaksikin sitä on mennyt poikain mukaan suorastaan hämmästyttävät 2000 kappaletta, joten ainakin levy-yhtiö on tyytyväinen.

VIELÄ JOTAIN PIENTÄ

Siinä taisi sitten olla kaikki olennaisin Ne Luumäkien nykytilasta. Vielä piti silti kysyä innoituksen lähteitä eli yleensä suosikkiasioita. Ramonesin levyistä kolme ensimmäistä ja tietysti It’s Alive ylitse muiden, muista maailman ilmioistä ennenkaikkea sarjakuvat – Mustanaamio, Hämähäkkimies, vanhat kunnon Marvel-sarjat ynnä myöskin kauhuelokuvat. Ja ne kolmet suosikkieläimet – Joey: hämähäkki, mies, nainen, Heko: Tupu, Hupu, Lupu  Kari: Grillihärkä, kalakukko (on siinä kolme), Kaide: oma koira, ristilukki, ravintola Ilves. Loppulauseeksi vielä Hekon kaiken kiteyttävä kommentti: -On se hyvä olla edes yks vastaiskubändi, et tehään yksinkertaisii, kovaäänisii ja tyhmii biisejä.  

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle