M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

ENSIMMÄISET ARTIKKELIT 1986-87

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Jussi Helamaa, Rumba, 4/86

KAPPAS KAPPAS HEI!

Neljä veljestä repii vanhat farmarinsa, ostaa numeroa liian pienet nahkarotsit ja räppää kitarasta a:ta, d:tä ja e:tä. Ne on Ne Luumäet.

HEI VAAN - JOPAS LÄHTI!

Hiljaisuus hallitsee kaupunkia. Punainen lyhty hehkuu hämärässä kuin tyhjän panttina. Valo hipaisee laiskasti kadunkulmassa tekstiä, jossa lukee: Forever and Forever St. Tienkilpi roikkuu tiilimuurissa enää yhden ruuvin varassa. Muuria vasten roikkuvat Lola ja Ramona. He ansaitsevat toissapäiväistä leipäänsä - nuo vanhat lumput, joista joku sulttaani pulittaisi korkeintaan pari hikistä kamelia. Aika tuhoaa kaikki kauniit asiat, miettii hampaaton tattoo-mies, Larsson, jonka tankkeri upposi Suomenlinnan edustalle jo varsin myöhään. Siitä lähtien on Larsson sirklannut takaperin ja ajellut mielellään täysillä. Niin, mitäs sitä suotta elää pelossa, kun henkiriepu ei kuitenkaan ole kuin hätäisen kakkosparin arvoinen. Tai ehkä seiskahain, ajattelee varmasti tuo vanha ex-meripeto kun katoaa Lolan ja Ramonan mukana yön nieluun.

Täällä ei paska haise enää pahalle - ei ainakaan niiden nenässä, jotka tänne eksyvät. Jossain lojuu pelästyneen sisiliskon jälkeensä unohtama häntä. Ja katso, ryhtyy satamaan. Kuuro-mykkä-sokea-rampa kerjäläinen lojuu kadun päässä jalat avenuella, pää ja niska seinään tuettuina. Sadevesi irrottaa likaisen pisaran vesiliukoisella maalilla väsätystä seinäkirjoituksesta ja kohta koko halvaantunut äijä on musta kuin nokikolari. Seinältä valuu aivokuolleen vanhuksen päälle teksti: ROCK'N'ROLL HAUSKAA/ NE LUUMÄET.

NE LUUMÄET

Kun jengi ei kun bailaa pilvenpiirtäjädiskossa pallit paketoituna silkkiin ja satiiniin, repii neljä veljestä vihapäissään vanhat farmarihousunsa ja painuu pommisuojaan räppäämään kitarasta a:ta d:tä ja e:tä. Ja heidän äidilleen (Ma Luumäki) he sanovat, että ompele sinne puntin sisälle semmoiset vekit, ettei koko lahje tipahda polven kohdalta kun me vähän häilätään. Kunnes he varastetuilla Sarvis-ahkioilla vetävät itsensä moottoripyöräliikkeen näyteikkunan ohi ja huomaavat, että nyt on pakko ostaa numeroa liian pienet nahkarotsit. Videolta kaverukset näkevät, että oli sittenkin jo olemassa neljä muutakin veljestä, joilla oli kanssa lenkkikengät ja myöskin hyvät, pahat ja rumat fiilikset. Se veljessarja tunnetaan nimellä Ramones, ja sen enempää pesäeroa eivät Kari, Heko, Joey ja Eddie Luumäki suostu apostoleilleen antamaan. Paitsi, että Ne Luumäet tahtovat soittaa kaikki Ramonesien biisit suomeksi.

Mikä juttu tämä nyt on?

Heko Luumäki: -No viime kesänä Joeylla oli kanuuna ja sit aateltiin, että nyt tarvittais maahan yks hauskakin yhtye. Niinkun ilman tommosta älyllisyyden rasitetta, sillä kyl mä luulen, että jengi diggaa edelleen yksinkertaista ja suoraviivaista menoa, niinku klubimusiikkia. Me heitetään kolmen soinnun musaa ja jätetään niinku toi taidepuoli ihan muille ihmisille.

Ja te olette siis ihan tosissanne, vai onko tämä joku herja?

Heko: -Kyllä, ja mä seison kyllä joka sanan takana.

Joey: -Ja mä seison Hekon takana.

Ei kai teillä ole sanomaakin?

-Hauskaa!

Kari: -Huvittavaa, kesähauskaa. Tää hommahan kiteytyi tähän: Hei vaan, jopas lähti - nestemäisiä sipuleita.

Entä Ramones?

Heko: -Silloin kun alotettiin, niin otettiin soittomalli suoraan It's Alivelta: sama tempo, samat biisit ja samat välispiikit - kuten esimerkiks Take it Dee Dee on sama kun Ota Kari. Kun lähdettiin ekalle keikalle katottiin videolta Rock'n'Roll High School ja opiskeltiin lavatyöskentely siitä.

VÄÄNNÖKSET

Heko: -Me ollaan käännetty ihan yks yhteen sanoja ja sitten kun ei oo pystyny kääntämään, niin on keksitty ite.

Ja niin onkin: Lumiukko Bop (Blitzkrieg Bop), Kretiinit Lentää (Cretin Hop), Kommari (Commando), Siinä on Punk-Kari (Sheena Is A Punk Rocker), Rock'n'Roll Hauskaa (Rock'n'Roll High School), Turenki Yheksänviis (Durango 95), ehdottomin on kuitenkin Nuoren Vihanneksen (Teenage Lobotomy) alku: To-tomaatti! Pi-pinaatti! Sa-salaatti! Ka-kaalinpää!... (Kaikki kopioitu ilman Ne Luumäkien lupaa).

Livenä

Vähän harmittaa etten joudu edes valehtelemaan, mutta jostain tahi toisesta (ei kolmannesta) syystä pidän näistä turvenuijista. olkoonkin, että monen mielestä tämä hermostunut bändi musiikillisesti onkin selvää paskaa. Luumäen häiskillä on kuitenkin mukana vilpitön yritys - eli jos kaikkea ei osata, niin entäs sitten? Tarkoitus on soittaa jengi suohon fiiliksellä - ei taidolla. siis rehtiä rock'n'roll hauskaa, jollaisesta tulee lähinnä mieleen joku 70-luvulla uraansa aloitellut Eppu Normaali. Juuri siksi en millään tohdi toivoa Luumäille sen suurempia suksia. Katkerassa muistissa on vielä sekin, kun liiallinen menestys vei mennessään Kalevi Keihäsen.

Miltä tulevaisuus nyt näyttää?

Heko: -Kyl mä uskon just kun kesä tulee ja tota aukee kioskit ja hauska alkaa, niin saa jengin hereille. Tää on niinkuin kesäyhtye ja sitte katotaan, jos joku tyttö vaan tulis ja sanois "hei pieni poika, haluan olla tyttöystäväsi"... siis kesähauskaa, livenä.

Kari: -No, se on ollu vähän semmosta jokapäiväistä bröödii, mä oon aikalailla liikkunu tolleen in goknito. Tulevaisuudessa mä kyllä veikkaan, että tää menee niinku katkeraan loppuun asti. Ja seuraavaksi Ne Luumäet 25.2. uudella ylioppilastalolla, livenä.

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle