M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

ENSIMMÄISET ARTIKKELIT 1986-87

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Mikko Montonen, Ilta-Sanomat, 2.7.86

Kappas kappas hei -

NE LUUMÄET!  

 

-Tiivistäminen on kaiken ydin, mainio helsinkiläisbändi. Ne Luumäet kiteyttää riemukkaan rock'n'rollinsa olemuksen.

Ne Luumäet soittaa ainoastaan ja pelkästään Ramonesin kappaleita suomeksi. Esikuvien ripeydellä ja hengessä. Kappas kappas hei!

 

-Pitää olla älykäs ollakseen tyhmä, Ne Luumäet pohtii lauluntekstiensä olemusta.

Niiden Luumäkien lauluissa heiluvat pesäpallomailat, surfataan Paraisilla ja käydään Hietsun rannalla sekä Korkeasaaressa. Ramonesin amerikkalainen rock'n'roll on suomettunut nerokkaiden iskulauseiden kera. Tai kertosäkeiden:

                                     Eka sääntö on: itä on punainen.  

                                     Toka sääntö on: Otto Ville Kuusinen.  

                                     Kolmas sääntö on: meidän on huominen.  

                                     Neljäs sääntö on: syö HK:n sininen!  

-Musta huumori on hauskaa. Ikävät asiat ovat kivoja, jos ne eivät satu omalle kohdalle. Joey Luumäki miettii aidossa Ramohengessä.

Joey Luumäki on tietysti bändin laulaja ja pitkävartisena uskomattoman paljon brooklynilaisen esikuvansa näköinen. Muut kaverit ovat kitaristi Heko Luumäki, rumpali Eddy Luumäki ja basisti Kari Luumäki.

Tietysti kaikki mustan nahkarotsin, repaleisten farkkujen ja tennistossujen kera.

Hei vaan - jopas lähti

Ne Luumäet on pirtein tulokas suomalaisessa rockissa sitten Melrosen. Mistä toisaalta ei ole kauan, mutta Luumäkien demokasetti soi koneessa vastustamattomasti siinä, kun Melrosen ensi-single muodostui pettymykseksi keikkoihin verrattuna.

Paljolti Luumäet herättävät mielikuvan kymmenen vuoden takaisesta Eppu Normaalista, jos tämä ei olisi ryhtynyt soittamaan omia kappaleita. Huumorissa löytyy samanhenkisyyttä.

-Me keksimme tämän, Eput eivät. Ne valitsivat vaikeamman tien ja ryhtyivät tekemään omia biisejä, Heko Luumäki virnistää.

Puhdashenkisessä linjakkuudessa tavoittaa luonnollisesti sukulaisuutta Kari Peitsamoon, joka on viihtynyt suomennetun Creedence Clearwater Revivalin ja Status Quon parissa.

-olen ostanut kaikki Peitsamon levyt heti, kun ne ovat tulleet alennusmyyntiin, Joey Luumäki paljastaa.

Eli uusin Peitsamo-kiekko Amatöörirakastaja vielä puuttuu.

-Meille oli mukava yllätys, että joku tekee tavallaan samaa. Ramones ja Status Quo toteuttavat molemmat yksinkertaistettua sisäistä kaavaa. Sillä pärjää ainakin kymmenen vuotta ja miksei seuraavatkin kymmenen, Heko Luumäki toteaa.

Pääntakojat

Luumäet sai alkunsa Ramonesiin keskittyvänä koulubändinä. Ahaa-oivallus koettiin viime kesänä, kun lauluja ryhdyttiin suomentamaan ja Joey liittyi ryhmään.

Muut pojat olivat kuulleet huhuja Ramonesia lauleskelevasta kaverista, joka oli lonkalta kääntänyt Ramo-hokeman gabba gabba hey muotoon kappas kappas hei! Nyt iskulause koristaa kepin päässä Luumäkien keikkoja.

-Keikalla on mukavaa, kun lavalle mentyään ei huomaa ajan kulumista lainkaan. biisit vain yhtäkkiä loppuvat ja sitten mennään pois, Heko Luumäki myhäilee nopeasta tulituksesta.

-Huumori nosti Ramonesin ykköseksi muiden punkbändien yläpuolelle.

  Keikoilla on Luumäkien suosio ollut kova, ja levyä voidaan odotella loppukesästä.

  -Meille tuntuu olevan sosiaalinen tilaus, Heko Luumäki tunnustaa.

Materiaali ei lopu kesken, sillä Ramones julkaisi juuri kymmenennen albuminsa. Luumäkien idea lienee tiivistettävissä yhdelle hauskalle kiekolle.

-Liian pitkälle tämä on tarkoitus viedä, Kari Luumäki vakuuttaa.

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle