M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

ENSIMMÄISET ARTIKKELIT 1986-87

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Markku Fagerlund, 1986 lopulla?  Lehti?

artikkelin arkistoijalta on valitettavasti jäänyt kirjaamatta ylös lehti ja päivämäärä.

Kappas kappas hei - eli amerikanpunkkia suomen kielellä

Ne Luumäet  

 

Punkissa on yhä voimaa.

 Niin on pakko todeta, kun seuraa helsinkiläisbändin Ne Luumäet toilailuja. Neljä Luumäen "veljestä" on omistautunut 70-luvun punkrockille, lähtenyt lämmittelemään amerikkalaisen Ramones-yhtyeen raakaa räimettä, vieläpä suomen kielellä.

Kaiken huipuksi Ne Luumäet on saanut Ramones-suomennoksensa toimimaan hyvin. Soitossa on samaa pyhää yksinkertaisuutta kuin esikuvilla, suomenkielisissä käännöksissä, sopivasti hauskaa & huumoria. Ei siis ihme, että Ne Luumäet on päässyt Helsingin alueella jo kulttibändin asemaan.

"Muita bändejä harmittaa, kun niillä menee vuosia hukkaan treenatessa ja omia biisejä tehdessä. Ja sitten tällainen yhtye, joka tuskin osaa kolme sointua - nekin muilta lainattuja - ja pääsee heti televisioon ja levyttämään."

"Mutta kai se on rockissakin niin, että vääryys jyllää", Luumäkien perustajajäsen, kitaristi Heko Luumäki tiivistää tilanteen.

 

Räimettä ja pilkettä

Ihan uusi idea ei Ramonesin esittäminen ole. Heko ja basisti Kari Luumäki veivasivat mitä erilaisimmilla kokoonpanoilla Ramones-punkkia kuutisen vuotta ennen kuin asiat loksahtivat kohdalleen. "Eli löydettiin tuo", Heko nauraa osoittaen laulusolisti Joey Luumäkeä, pitkää kiharatukkaista honkkelia, joka pyöreine laseineen muistuttaa ällistyttävästi amerikkalaista esikuvaansa Joey Ramonea.

"Sopivan ulkomuodon lisäksi kaveri osasi vielä laulaakin. Tästä innostuneena päätettiin lähteä julkisesti esittämään Ramonesta, suomennettiin niiden biisejä ja tungettiin itsemme väkisin keikoille lämmittelybändiksi."

"Ensimmäinen virallinen keikka oli Helsingissä, Natsalla, noin vuosi sitten. Me oltiin New Rosen kakkosbändinä ja suoraan sanoen soitettiin ne pöydän alle. Silloin viimeistään meille valkeni, että tästähän voi vielä tulla jotain."

Miksi Heko, Joey, Kari ja rumpali Kaide Luumäki, sitten innostuivat juuri Ramonesin salamasotapunkista?

"Se on niin yksinkertaisen tarttuvaa. Eikä siinä pyritä parantamaan asioita", Joey ehdottaa.

"Se on nopeaa, iskevää, yksinkertaista. On taito tehdä yksinkertaisista aineksista, samasta kolmesta soinnusta, yhä uudelleen ja uudelleen tuoretta tavaraa", Heko tarjoaa.

"Lisäksi Ramoilla on musiikkia tehdessään aina pilke silmäkulmassa. Tämä on hauskaa musiikkia."

 

Samaa menoa on myös Luumäen veljeksillä. yksistään oivallus kääntää The Ramones - joka kuullostaa enemmän sambaorkesterilta kuin punkbändiltä - suomeksi Ne Luumäet on oivallus sinänsä. Ja samaa huumoria on saatu mukaan suomenkielisiin sanoituksiin.

"Puolet tästä hauskuudesta on juuri tekstien kääntämisessä", Heko tunnustaa.

"Kuvittele nyt sellaista kappaletta kuin "Cretin Hop". Oli uskomattoman hauskaa miettiä, kuinka senkin vääntäisi suomeksi."

 

Matti Nykäs -ilmiö

Luumäkien nousu Suomen kartalle tapahtui bändin mukaan "aivan vahingossa".

"tässä on tapahtunut sellainen "Matti Nykäs-ilmiö" eli pitkäksi menee. Ei me suoraan sanoen ponnisteltu paljoakaan menestyksen eteen, kaikki kävi ihan itsekseen."

"Keikoilla lähti menemään lujaa, niillä harvoilla mitä ollaan tehty. Levyntekoakin tultiin tarjoamaan."

 

"Hupia ja harrastustahan tämä meille vain on. Aina ennen keikkaa käydään vähän treenaamassa, muuten ei."

"Hyvin tämä on mennyt silti läpi. Turussakin tuli yksi tyyppi keikan jälkeen pyytämänn nimikirjoituksia Ramonesin livelevyn kanteen. Rajat alkavat hämärtyä", Joey muistelee tyytyväisenä naureskellen.

Rajat hämärtyvät myös Luumäkien lp:n kantta katsellessa. Etupuoli on kuin suoraan Ramonesin "Rocket To Russiasta" lainattu. Ilman bändin nimeä tuskin Ramojen äiditkään erottaisivat poikiaan suomalaisklooneista.

Miten kauan Ramonesin lämmittely ja suomentaminen sitten jaksaa viehättää, onkin jo toinen asia. "Paljon riippuu tietysti siitä, miten tämä lp menee läpi", Heko aprikoi.

"Kyllähän Ramonesilla on niin paljon hyviä biisejä, että niistä saisi kokoon helposti kolme kovaa lp:tä."

"Toinen juttu sitten on, onko siinä enää mitään järkeä."

"Tätä tehdään täsmälleen niin kauan kun yleisöllä ja meillä on hauskaa", Heko lupaa ja muut veljekset huutavat kannatushuutoja, mikä voitaneen tulkita päätöksen vahvistamiseksi.

Kappas, kappas hei.

Takaisin ENSIMMÄISET ARTIKKELIT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle